Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Οι μνηστήρες μιας «ορφανής» κεντροαριστεράς

Από την Φώφη και τον Γιώργο έως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις -κρυφές και φανερές- των τελευταίων μηνών τρίτο «κόμμα» αναδεικνύονται σταθερά οι αναποφάσιστοι, η αποχή και η αδιευκρίνιστη ψήφος. Και από τα ποιοτικά στοιχεία των ίδιων δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της δεξαμενής των αναποφάσιστων προέρχεται από τις τάξεις των απογοητευμένων, αποστασιοποιημένων και αποπροσανατολισμένων ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.
Πρόκειται για τη δεξαμενή που μπορεί να κρίνει τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και να βγάλει κυβέρνηση – κι είναι ακριβώς αυτή η δεξαμενή στην οποία στοχεύουν οι, έντονες πλέον, πολιτικές ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνον.
To reunion του ΠΑΣΟΚ και το παρασκήνιο
Η επιχείρηση επανένωσης του ΠΑΣΟΚ και το παράλληλο εγχείρημα για νέο κόμμα από την τριάδα του εκσυγχρονισμού -Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη- δεν ήταν παρά η αφετηρία αυτών των ζυμώσεων, που δεν αφορούν μόνον τον κατακερματισμένο χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ αλλά παρακολουθούνται και επηρεάζουν τις στρατηγικές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά, άλλωστε, για το πολιτικό reunion την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, εντάσσεται ακριβώς στην στρατηγική που στοχεύει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστή των εξελίξεων μετά τις επόμενες εκλογές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από το ρίσκο της επαναπροσέγγισης Φώφης - Γιώργου καθοριστικό ρόλο έπαιξαν δύο πρόσωπα, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Δημήτρης Ρέππας. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν όχι μόνον τα συγκεκριμένα δύο στελέχη αλλά και την ίδια την Φώφη Γεννηματά να θεωρούν ότι η μόνη προοπτική για να ανανήψει και να παίξει ουσιαστικό ρόλο η κεντροαριστερά -είτε ως ΠΑΣΟΚ, είτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη- είναι η εμφανής και καθαρή μετατόπισή της… αριστερότερα της σαμαρικής κυβερνητικής διετίας και η αποστασιοποίησή της από το «φλερτ» του παλαιού εκσυχγρονιστικού μπλοκ με τον φιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι άσχετες με αυτή την επιλογή και οι πιέσεις που άσκησαν, και συνεχίζουν να ασκούν, οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ -μια προσέγγιση, πάντως, που...
συνέχεια
...εάν και εφόσον υπάρξει είναι καταδικασμένη να περάσει μέσα από το… ηφαιστειακό πεδίο Βενιζέλου.
Επί του παρόντος, άλλωστε, η Φώφη Γεννηματά επιμένει σθεναρά και αμετακίνητα στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείει οποιαδήποτε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μόνον με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οσοι, ωστόσο, εντός του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν αμετάκλητη τη θέση αυτή, επισημαίνουν την αναφορά της συνεργασίας «με τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής αριστεράς» στην κοινή δήλωση Γεννηματά - Παπανδρέου και λένε ότι υπάρχουν διακριτικοί μεν, αλλά σταθεροί ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ στελεχών του κόμματός τους και συγκεκριμένων κυβερνητικών παραγόντων.
Στην δε κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι όλες διεργασίες παρακολουθούνται όχι με ενιαία θέση και στάση. Η κεντρική θέση παραμένει ότι «το παλιό έχει τελειώσει» κι ότι υπάρχει πλέον μόνον το δίπολο δεξιάς και αντιδεξιάς που εκφράζεται απολύτως από τον ΣΥΡΙΖΑ, η δε βασική εκτίμηση είναι πως η επιστροφή Παπανδρέου περισσότερο θα βλάψει εκλογικά το, εναπομείναν έστω, ΠΑΣΟΚ παρά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν λείπουν πάντως και τα κυβερνητικά στελέχη που σημειώνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος από το «παλαιό ΠΑΣΟΚ» που είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για την κεντροαριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δε Αλέκος Φλαμπουράρης άφησε δημοσίως χθες ανοιχτές χαραμάδες δηλώνοντας πως το ερώτημα είναι «εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει στις σοσιαλιστικές του ρίζες».
Ο Κυριάκος και οι «τρεις» εκσυγχρονιστές

Στην άλλη όχθη, στη Νέα Δημοκρατία, η δημόσια τοποθέτηση είναι επίσης πως η επιστροφή Παπανδρέου απλώς υπενθυμίζει τις «μνημονιακές αμαρτίες» και δεν έχει δυναμική να πλήξει τη προσπάθεια Μητσοτάκη για άνοιγμα στο κέντρο. Τα γαλάζια στελέχη, ωστόσο, δεν κρύβουν την προσδοκία τους να λειτουργήσει ως εκλογικό «ανάχωμα» υπέρ τους το νέο κόμμα που σχεδιάζουν οι Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννηης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης.
Στην χθεσινή του πρώτη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη οι «τρεις» δεν απέκρουσαν ευθέως, αλλά μάλλον απαξίωσαν το εγχείρημα επανένωσης της Φώφης Γεννηματά, επέλεξαν να αυτοπροσδιοριστούν στον «προοδευτικό» χώρο αντί της κεντροαριστεράς, και έδωσαν στίγμα εν δυνάμει συμμαχιών με τις εκεί παρουσίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού.
Ο δε Σταύρος Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να δηλώσει πως βρίσκεται σε επαφή μαζί τους και ότι τους «ώθησε να επιμείνουν».
Το ερώτημα, ωστόσο, για το κατά πόσο και έως που, και κυρίως προς τα πού, θα προχωρήσουν οι «επαφές» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές δεν πρόκειται να απαντηθεί πριν αποτυπωθούν τα νέα εγχειρήματα και στις μετρήσεις των επόμενων δημοσκοπήσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.