Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους



1. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα ως πιθανό ενδεχόμενο. Τη Δευτέρα πάντως επέστρεψε στο γνωστό απειλητικό του ύφος. Δήλωσε «χαλαρός» με οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλά είπε πως «δεν θα συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση αποχώρηση του ΔΝΤ». Παράλληλα σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια αλλαγή στο πρόγραμμα, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή.
2. Επί του ίδιου θέματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, για τον οποίο ο Σόιμπλε είπε πως θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου, ανέφερε επίσης πως κάτι τέτοιο θα χρειαστεί την έγκριση του γερμανικού κοινοβούλιου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα και θα επιστρέψει στις αγορές. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σημείωσε πως «στόχος είναι το 2018 η Ελλάδα να δανείζεται χρήματα από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι εφικτό».
3. Αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων έπεσε πάνω σε σπίτια στο Κιργιστάν προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιών. Το αεροσκάφος ναυλωμένο από την τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο Μανάς του Κιργιστάν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η νέα αεροπορική τραγωδία οφείλεται σε λάθος του πιλότου. 

4. Οι μνηστήρες μιας «ορφανής» κεντροαριστεράς. Η επιχείρηση επανένωσης του ΠΑΣΟΚ και το παράλληλο εγχείρημα για νέο κόμμα από την τριάδα του εκσυγχρονισμού -Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη- δεν είναι παρά η αφετηρία των ζυμώσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, που δεν αφορούν μόνον τον κατακερματισμένο χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ αλλά παρακολουθούνται και επηρεάζουν τις στρατηγικές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
5. Oxfam: Οι 8 πλουσιότεροι του κόσμου κατέχουν πλούτο όσο η μισή ανθρωπότητα. Ο πλούτος οκτώ ατόμων -όλοι άνδρες- ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Oxfam, που καλεί σε δράση ώστε να περιοριστούν οι αμοιβές όσων βρίσκονται στην κορυφή.
6. Το πόρισμα της πλειοψηφίας για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Στη δημοσιότητα έρχεται το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - αριθμεί 415 σελίδες - όπως αυτό προέκυψε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Στο σχέδιο του πορίσματός τους, τα μέλη της Εξεταστικής της πλειοψηφίας καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων χωρίς επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις. Στα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.
7. Ανοιχτή κόντρα Ντόναλντ Τραμπ και Άνγκελα Μέρκελ. Σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική Bild και τους αμερικανικούς Times, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, μίλησε για τη «γερμανική Ε.Ε.» και το Brexit, το οποίο χαρακτήρισε ως «έξυπνη κίνηση» και προέβλεψε πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας για την πολιτική της στο προσφυγικό. «Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της την τύχη της», ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ. 
8. Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος - Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση. Εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, δηλαδή της εξαγοράς της από τον όμιλο Σκλαβενίτη.Υπενθυμίζεται ότι, η 14η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.
9. ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (του 2004) που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές και 8 υποπεριοχές της χώρας. Έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη  λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο  43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.
10. Οι υπερήρωες ωθούν τα παιδιά στη βία. Μια νέα έρευνα δείχνει πως οι ιστορίες των υπερηρώων επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά ωθώντας τα σε βίαιες συμπεριφορές. Αντίθετα τα παιδιά φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τα θετικά μηνύματα που αν και υπάρχουν «θάβονται» στην πολυπλοκότητα των ιστοριών των υπερηρώων. 
* Το σκίτσο είναι του Αρκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.