Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Μη έκδοση δύο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εισηγείται η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους σήμερα εκδικάστηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τους στη γείτονα, τάχθηκε κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ΄αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές, ενώ για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές, η κυρία Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς είναι άμεσος ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
Λίγο νωρίτερα και οι δύο εκζητούμενοι με τις τοποθετήσεις τους...
συνέχεια
...ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου που εκδίκασε την υπόθεση, τόνισαν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ότι γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Οι δύο πρώτοι από τους οκτώ - για τους οποίους ζητείται η έκδοσή τους στην Τουρκία- που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχει κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο.
Πάντως κατά τη σημερινή, πρώτη δίκη, ενώπιον του Αρείου Πάγου, πολλοί άνθρωποι της πνευματικής ζωής και της πολιτικής που τάσσονται κατά της έκδοσής τους ήταν παρόντες, ενώ πολλοί από αυτούς κατέθεσαν και ως μάρτυρες.
Μεταξύ αυτών και ο πανεπιστημιακός Μιχάλης Σταθόπουλος που έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος κατηγορηματικά δήλωσε ότι αν ήταν υπουργός θα ετάσσετο κατά της έκδοσής τους, σημειώνοντας τους άμεσους κινδύνους να υποστούν βασανισμούς και να κινδυνεύσει η ζωή τους. 
Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθεί η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και πρόσθεσε πληθώρα γεγονότων που συνηγορούν υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ, όπως σκληρά βασανιστήρια στη γείτονα, μαζικές απολύσεις δικαστών και κατάλυση του κράτους δικαίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ενώ αύριο και μεθαύριο πρόκειται να εκδικαστούν και οι υποθέσεις ώς προς τους υπόλοιπους εκζητούμενους από τον Άρειο Πάγο από άλλους δικαστές μια και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους να συνεκδικαστούν όλες μαζί προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.
Πάντως αν ο Άρειος Πάγος πει όχι στην έκδοση, τότε δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και την τελευταία λέξη να πει το αντίθετο, ενώ αν πει ναι, τότε ο υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους.
Σε κάθε περίπτωση, όσο η διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων των τούρκικων αρχών προχωρεί, τόσο αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές κατά της έκδοσης τους με βασικά επιχειρήματα την τήρηση των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου. 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.