Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο κυνικός συμβιβασμός και η σκληρή πρόκληση για τον Τσίπρα




Έναν - αρκούντως κυνικό - συμβιβασμό συμφέροντος μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης, ένα βαρύ δίλημμα για την Ελλάδα και μια ακόμη σκληρή πολιτική πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα έβγαλε το χθεσινό Eurogroup.
O συμβιβασμός επιβάλλει και κρατά το - κατ’ ουσία μη απαραίτητο και απρόθυμο - ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δια του… πολιτικού αυτοεγκλωβισμού και του επακόλουθου εκβιασμού: 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν εκείνος που αυτοεγκλωβίστηκε, προσωπικά και προεκλογικά, στο άρμα του ΔΝΤ κι ήταν ο ίδιος που μετακύλησε την εκβιαστική παγίδα στην Κομισιόν. 
Η οποία, ενώπιον της απειλής να την υποκαταστήσει πλήρως και ολοκληρωτικά ένα γερμανοκρατούμενο «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», ο ESM, υπέκυψε και αποδέχθηκε ως προαπαιτούμενο και μονόδρομο την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Το βαρύ δίλημμα για την Αθήνα
Αμφότεροι, δε, έστειλαν τον λογαριασμό και το νέο, βαρύ δίλημμα στην Ελλάδα απορρίπτοντας την επέκταση του «κόφτη» και ζητώντας τη νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για μετά το 2018 προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. 
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η απαίτηση για μέτρα...
 συνέχεια
...δεν ήταν ομόφωνη, ο υπουργός της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν φρόντισε - κατόπιν της συνεδρίασης τουλάχιστον - να διαχωρίσει τη θέση του, άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο μίλησαν για «κοινή θέση» όλων των θεσμών έναντι της Αθήνας.
Ζητούν ψηφισμένα μέτρα έως 4,5 δις
Στο δια ταύτα, ωστόσο, η πλήρης ή «μερική» ομοφωνία μικρή σημασία έχει, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών έδωσαν ξεκάθαρα το μήνυμα στις, «φορτισμένες» σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, συναντήσεις που είχαν πριν από το Eurogroup με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: 
Εάν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση πρέπει να επιδείξει ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018 ύψους έως και 4,5 δις ευρώ.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια νομοθέτηση διότι θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μετά το 2019, και διότι πρωτίστως δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν ψηφίζει νέα μέτρα»
Κυβερνητικές πηγές επίσης, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, παρέπεμπαν στην προχθεσινή δήλωση Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα και τόνιζαν:« Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει μέτρα προς ψήφιση για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».
Η δύσκολη πολιτική πρόκληση όμως για τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει ανοιχτή: Η αξιολόγηση αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα, ημερομηνία για την επιστροφή των δανειστών δεν έχει κλείσει και ούτε πρόκειται να καθοριστεί όσο η Αθήνα δεν δίνει στίγμα προώθησης των εκκρεμών προαπαιτούμενων - εργασιακά, ενεργειακό, και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τα πλεονάσματα μετά το 2018 - , και το επόμενο ορόσημο, εκείνο της 20ης Φεβρουαρίου, κινδυνεύει να ακυρωθεί εν τη γενέσει του.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα
Ενώπιον αυτών των δεδομένων η απάντηση που έδιναν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές ήταν πως «η μάχη συνεχίζεται», ενώ υποδείκνυαν ως «όπλο» την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας - η οποία αναγνωρίστηκε και από τους δανειστές - και παρέπεμπαν σε «πολιτικές πρωτοβουλίες» που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ωστόσο,  θα είναι εκείνος που σ’ αυτή τη μάχη θα κληθεί πολύ σύντομα  να σταθμίσει τα περιθώρια υπαναχωρήσεων και να ζυγίσει τις κοινωνικές και πολιτικές αντοχές.
Και να αποφασίσει εάν η διαπραγμάτευση έχει όρια και ποια είναι αυτά, όπως πολύ προσφάτως φρόντισε να ρωτήσει και ο - εκ των «προβληματιζόμενων» του κυβερνητικού στρατοπέδου - Πάνος Σκουρλέτης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.