Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Μετά το ΣτΕ το μπαλάκι στο ΕΣΡ...


Μετά το ΣτΕ το μπαλάκι στο ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες  - Media
Νέα επεισόδια στο σήριαλ της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να φέρει η…
καθαρογραφημένη, πλέον, απόφαση του ΣτΕ. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να μάθουμε αν, στο τέλος του δρόμου, θα υπάρξει: Αλλαγή του σκηνικού της παράνομης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών για σχεδόν τρεις δεκαετίες ή το «φρένο» που έβαλε η πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, θα αποδειχθεί τελικά «χειρόφρενο» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να καθαρίσει με το καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε στο τηλεοπτικό τοπίο επί χρόνια.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει συνάντηση με τα μέλη του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου έτσι ώστε να έχει «εικόνα» για το χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να θέσει το ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

«Αμέσως μόλις παραληφθεί επισήμως η απόφαση του ΣτΕ θα συναντηθούμε με το ΕΣΡ για να καθοριστεί άμεσα η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, όπως επιτάσσει ήδη η απόφαση του ΣτΕ» δήλωσε...συνέχεια
...στο «Documento» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη ημέρα που φέρνει η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Το ΕΣΡ που θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών δηλώνει, διά στόματος του πρόεδρου της ανεξάρτητης Αρχής, ότι περιμένει… να πάρει στα χέρια του την απόφαση του ΣτΕ και εν συνεχεία να κινηθεί. «Είναι περίοδος σκέψης και περίσκεψης. Θα μελετήσουμε και θα κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να την εντάξουμε εν συνεχεία στους ισχύοντες νομοθετικούς κανόνες» ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρομάνος σε δήλωση του στο «Έθνος της Κυριακής». 

Η απόφαση επαναβεβαιώνει, υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές, την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ανέφεραν πως η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον υπουργό, ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

Η συγκεκριμένη απόφαση, τόνιζαν, πως δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης ενώ τόνιζαν τη διάθεση για συναίνεση με το ΕΣΡ και σε σχέση με τον αριθμό των αδειών. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι θέση της κυβέρνησης να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για τον αριθμό των αδειών, παρότι αυτός δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός. Στην περίπτωση που υπάρξει νέος αριθμός αδειών, θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου από τη Βουλή.

«Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έχει προφανέστατα την εκ του νόμου υποχρέωση να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση και μάλιστα σε μια περίοδο η οποία βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του περασμένου Αυγούστου», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως σήμερα «υπάρχει ένα τετελεσμένο, η καταβολή τιμήματος». Και τόνισε ο αρμόδιος υπουργός ότι και για το μεταβατικό διάστημα, από σήμερα μέχρι και το νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, θα απαιτηθεί τίμημα για τις προσωρινές άδειες. Ως «εύλογο τίμημα» για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε ότι αποτελεί το ύψος του χρηματικού ποσού που διαμορφώθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ. «Δεν θα υπάρξει μεσοδιάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην Ολομέλεια...
topontiki.g

για τις τηλεοπτικές άδειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.