Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ο Τσακαλώτος κομίζει το «Plan B» σε Παρίσι και Βρυξέλλες



Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και αύριο στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει την συνδρομή αμφοτέρων για να προχωρήσει άμεσα το εν λόγω σχέδιο – ένα σχέδιο, που βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελλάδας και δανειστών.
Πρόκειται για το σχέδιο που, όπως ήδη έχει γράψει το tvxs.gr προβλέπει επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018, καθώς και μείωση του αφορολόγητου πιθανότατα από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ.
Η επέκταση του «κόφτη» θα εστιάζει σε πιθανές περικοπές στο πεδίο των συντάξεων – εάν αυτό κριθεί αναγκαίο – μετά το 2018, ενώ η μείωση του αφορολόγητου σηματοδοτεί την αποδοχή ενός πάγιου αιτήματος του ΔΝΤ.
Σε αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Ταυτόχρονα, ο Ευκλεδης Τσακαλώτος επιμένει και στην πρότασή του για διατήρηση μεν των στόχων για τα πλεονάσματα στο 3,5% μετά το 2018, με το 2,5%  όμως να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και το 1% σε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης όπως η μείωση της φορολογίας.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σχέδιο επώδυνου συμβιβασμού μεν, αλλά με προοπτικές win-win εάν η Ελλάδα πάρει το «πράσινο φως» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και το «διαβατήριο» για την ποσοτική χαλάρωση.
Η πρόταση, στο γενικό της πλαίσιο, είναι ήδη γνωστή στην Κομισιόν και στη γαλλική κυβέρνηση, το ταξίδι Τσακαλώτου ωστόσο στοχεύει στο να κινητοποιηθούν άμεσα οι «φίλιες δυνάμεις» της Ευρώπης και να διασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη και του Βερολίνου επί του εν λόγω συμβιβασμού.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, εάν υπάρξει αυτή η σύμφωνη γνώμη, είναι η άμεση επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, αρχής γενομένης από την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, για να κλείσει η πλήρης συμφωνίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.