Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους



Οι δέκα πιο σημαντικες ειδήσεις της ημέρας με μια ματιά.
1. Ένα «όχι» κι ένα «ναι» υπό όρους από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι εκλογές απορρίφθηκαν, και δη με την επίκληση του κινδύνου των «χρήσιμων ηλιθίων», ο στόχος για συμφωνία με τους πιστωτές επαναβεβαιώθηκε με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν «υπαναχωρήσεις αρχών», και τα διαπραγματευτικά όπλα προσδιορίστηκαν αφ’ ενός στο μαξιλάρι της υπεραπόδοσης της οικονομίας και, αφ’ ετέρου, στη συμμαχία με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αντί - λιτότητας. Στο μεταξύ με τη ΝΔ να αφήνει αιχμές για περί «διάστασης» μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «μεταξύ Τσίπρα - Τσακαλώτου υπάρχει στενότατη συνεργασία και πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη για τον χειρισμό όλων των ζητημάτων». Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έβαλαε δε φρένο στη δημόσια συζήτηση περί ελληνικών ευθυνών για την καθυστέρηση της αξιολόγησης.
2. Η μακρά, πικρή και… τραπεζικά αμαρτωλή ιστορία του «Κήρυκα Χανίων» ξετυλίχτηκε σε όλη της την έκταση χθες το βράδυ στη Βουλή, μέσα από τα - αναπάντητα - ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη και, κυρίως, μέσα από τα στοιχεία τόσο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια όσο και του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος.
3. Τον Μάιο του 2007 η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν, Πηνελόπη, δήλωνε ρητά σε Βρετανούς δημοσιογράφους ότι «ποτέ δεν ήταν βοηθός του ούτε απασχολήθηκε ποτέ στο επικοινωνιακό του επιτελείο». Το βίντεο καίει σήμερα τον σύζυγο της.
4. Σε ένα πρωτοφανές και άγριο περιστατικό, μπράβοι της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, επιτίθενται και χτυπούν δημοσιογράφο που προσπαθεί να κάνει της κάνει μια ερώτηση.
5. Με αφορμή τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του συνέστησε σωφροσύνη και να μην προκαλεί καθώς μπορεί να υπάρξει ένα «ανεπιθύμητο ατύχημα», που δεν θα μπορεί να διορθωθεί.
6. Οι απειλές της Χρυσής Αυγής δεν πέρασαν και 20 προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας Σχιστού, πέρασαν τελικά την πύλη του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο Ικόνιο Περάματος. Είναι το σχολείο στο οποίο πριν από 2 εβδομάδες εισέβαλε η νεοναζιστική οργάνωση.
7. Ο Αντρές Σολιμάνο, ο διάσημος χιλιανός οικονομολόγος και συγγραφέας, γνωστός για τις μελέτες του πάνω στις κοινωνικές ανισότητες, τον νεοφιλελευθερισμό και τη μετανάστευση στην εποχή της παγκοσμοποίησης, μας μιλά και προειδοποιεί ότι «ζούμε σε πολύ επικίνδυνους καιρούς», θεωρεί «απολύτως πιθανό» ένα σοκ απο-παγκοσμιοποίησης και εξηγεί γιατί απέτυχαν τα ελληνικά μνημόνια.
8. Ο Τραμπ υπέγραψε την εντολή για την ανέγερση του τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού που θα ξεκινήσει σε 2 χρόνια, και οι Μεξικάνοι απαντούν στον ρατσισμό και την εθνική προσβολή με το να καλούν τους συμπολίτες τους να μποϋκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα.
9. Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, ο Πάνος Δημητρίου, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη. Όπως είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Στέλιο Κούλογλου, ήταν από τους λίγους που δεν έκλαψαν για τον Στάλιν.
10. To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας.
* Σκίτσο της  Σοφίας Μαμαλίνγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.