Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσιάζει πολιτικό ενδιαφέρον η αντιπαράθεση της κ. Γεννηματά με τη Νέα Δημοκρατία...

Ούτε ούτε
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Τάσος Παππάς
Συνέβη κι αυτό. Είχαμε καιρό να δούμε αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας - Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η αφορμή ήταν η συνάντηση Σόιμπλε - Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως υποτακτικός απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, παρουσιάζοντας σ’ αυτόν το πρόγραμμα της Ν.Δ., κάτι που δεν έχει κάνει στον ελληνικό λαό.
«Δεν υπάρχουν υποτακτικοί στη Ν.Δ., το πρόγραμμά μας το έχουμε καταθέσει στον ελληνικό λαό», απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση και θύμισε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που τα δύο κόμματα συνεργάζονταν στην κυβέρνηση και η ίδια ήταν υπουργός. Το κόμμα που υποστηρίζει ότι έχει υπογράψει σύμφωνο αλήθειας με τον ελληνικό λαό λέει...
 συνέχεια :
...ένα χοντρό ψέμα.
Πότε ακριβώς κατέθεσε το πρόγραμμά του και δεν το πήραμε χαμπάρι; Εκτός αν συνιστά κυβερνητικό πρόγραμμα το τετράπτυχο: μείωση φόρων, μείωση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια.
Με τέτοια εσκεμμένη ασάφεια είναι φυσικό να δημιουργούνται προβληματισμοί για τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Παρατηρούμε με ενδιαφέρον ότι το τελευταίο διάστημα η ρητορική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει αλλάξει.
Η λογική της προηγούμενης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν καταφανώς μονομέτωπη. Γι’ αυτήν ο κύριος αντίπαλος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή εξαπάτησε τους πολίτες για να υφαρπάξει τις ψήφους τους και γι’ αυτό έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά και γρήγορα πριν η χώρα καταστραφεί.
Απέφευγε συστηματικά να θίξει τη Ν.Δ. ακόμη κι όταν είχε την ευκαιρία να το κάνει και επιβαλλόταν να το κάνει λόγω της ιστορίας και της παράδοσης του κόμματος.
Σχεδόν όλοι είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι κρατούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, ελπίζοντας ότι θα κλείσει γρήγορα η άθλια αριστερή παρένθεση και η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα έχουν βασικό κορμό τη Ν.Δ. και ισχυρή συνιστώσα το ΠΑΣΟΚ.
Η αίσθηση αυτή ήταν κυρίαρχη και στη Νέα Δημοκρατία, στελέχη της οποίας, δημοσίως και με μπόλικη σιγουριά, προεξοφλούσαν τη συμπόρευση των δύο κομμάτων, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν το ΠΑΣΟΚ στο τσεπάκι τους.
Η κ. Γεννηματά συνειδητοποίησε ότι αυτή η τακτική είναι καταστροφική. Ενα κόμμα που θεωρείται δεδομένο από τον ιστορικό αντίπαλό του (έτσι χαρακτήριζε τη Δεξιά ο Α. Παπανδρέου και έτσι πίστευαν οι οπαδοί του) δεν μπορεί να έχει μέλλον ως ουρά της συντηρητικής παράταξης. Οι χαμηλές επιδόσεις στις μετρήσεις ήταν μια ασφαλής ένδειξη.
Αργά αλλά σταθερά και παρά την έκδηλη δυσφορία της προηγούμενης διοίκησης άλλαξε κατεύθυνση και από τον μονομέτωπο πέρασε στον διμέτωπο. Η γραμμή «ούτε ούτε» (ούτε με τη Δεξιά ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ) και η επιτυχής προσπάθεια συμμαζέματος του χώρου φαίνεται να αποδίδουν δημοσκοπικά. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στη Νέα Δημοκρατία. 

16.02.2017
efsyn.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Ν.Μ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.