Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σαφές προβάδισμα Σουλτς έναντι της Μέρκελ...

Δημοσκόπηση για το ARD...
Δημοσκόπηση για το ARD: Σαφές προβάδισμα Σουλτς έναντι της Μέρκελ με 16 μονάδες
Το 50% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε Μ. Σουλτς και μόλις το 34%  Ανγκελα Μέρκελ δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD. Στη Γερμανία πνέει αέρας αλλαγής, όμως μια νίκη του SPD στις εκλογές θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

H υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία εκτοξεύει τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις δημοσκοπήσεις. Το πολιτικό βαρόμετρο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου το SPD καταγράφει άλμα οκτώ μονάδων σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, φτάνοντας το 28%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που λαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περιόδο. Την ίδια στιγμή απώλειες καταγράφουν οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), οι οποίοι σε σχέση με τον περασμένο μήνα πέφτουν κατά τρεις μονάδες στο 34%.

Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει ωστόσο από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Infratest Dimap είναι ότι...
συνέχεια

...αν ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από το λαό, τότε το 50% των γερμανών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν τον Μάρτιν Σουλτς και μόλις το 34% την Άγκελα Μέρκελ. Παρόμοιες τάσεις καταγράφει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού προγράμματος RTL. Στην πρόθεση ψήφου οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν το 27%, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ότι τον Ιανουάριο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς πνέει ένας αέρας αλλαγής στη Γερμανία. Έτσι το 50% των ερωτηθέντων επιθυμεί μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, ενώ μόλις το 39% εκφράζεται υπέρ μιας κυβέρνησης υπό χριστιανοδημοκρατική ηγεσία. Το εάν θα καταφέρει το SPD να αξιοποιήσει το θετικό αυτό κλίμα υπέρ του θα εξαρτηθεί πάντως εντέλει και από το προεκλογικό πρόγραμμά του και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει για την επίλυση των προβλημάτων. Το 68% των ψηφοφόρων θεωρεί σημαντικές τις λύσεις που θα προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ μόλις το 17% αποδίδει εξέχουσα σημασία στον υποψήφιο το κόμματος.

Ισόπαλοι Σουλτς και Μέρκελ στη μάχη της δημοτικότητας

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επόμενος -εκτός μεγάλου απροόπτου- Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν Μάρτιν Σουλτς και η καγκελάριος Μέρκελ.

Αντιδρώντας στις νέες δημοσκοπήσεις ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ έστειλε μέσω της εφημερίδας Tagesspiegel μήνυμα συσπείρωσης στα μέλη και τους υποστηρικτές του συντηρητικού κόμματος: «Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Έχουμε συγκεκριμένο στόχο και πρέπει να πολεμήσουμε ενωμένοι». Ο κ. Τάουμπερ πρόσθεσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο ένας νέος υποψήφιος να προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ψηφοφόρων: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτα για το προεκλογικό του πρόγραμμα, μιας και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Σύμφωνα με τον γγ. των Χριστιανοδημοκρατών, τα ποσοστά δημοσκοπήσεων του SPD βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο, όπως στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου του 2009 και του 2013. Σε αντίθεση με το 2013 όμως, δεν διαφαίνεται πλειοψηφία για μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς (Die Linke) και Πρασίνων (Grüne), μιας και Αριστερά και Πράσινοι λαμβάνουν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μόλις από 8%. Την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει κατά τρεις μονάδες στο 12% ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) φθάνουν πλέον στο 6%...

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.