Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους




Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. To τίμημα θα είναι η σταδιακή μεν, άμεση δε μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αντάλλαγμα θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εν είδει «διαβατηρίου» ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση. Και το δίλημμα είναι εάν το μεσοπρόθεσμο πολιτικό όφελος ενός τέτοιου «προωθητικού συμβιβασμού» θα είναι υψηλότερο του άμεσου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση.
2. Μια θεωρητική συζήτηση και ιδιαίτερα μια φράση του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, για τη δραχμή έγινε αφορμή να ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση με στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε στο θέμα με νέα δήλωση, διευκρινίζοντας ότι «ποτέ δεν υποστήριξε επιστροφή στη δραχμή». Πάντως, είτε «δαιμονοποιημένη», είτε ως πολιτικό και οικονομικό «ταμπού» - όπως είπε ο Νίκος Ξυδάκης - η συζήτηση περί δραχμής άνοιξε βιαίως και δια χειρός Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015. Κι έκτοτε ανοιγοκλείνει εξίσου βιαίως, είτε θεωρητικά είτε εν είδει απειλής προς την Ελλάδα, μένοντας όμως πάντοτε αποσπασματική και ατελής.
3. Νέα στοιχεία για...
...το «PenelopeGate», το σκάνδαλο με την αργομισθία της γυναίκας του υποψήφιου της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, προκύπτουν από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι τους. Η Πενέλοπ Φιγιόν που δεν εργάστηκε ποτέ στην πραγματικότητα ως κοινοβουλευτικός μισθός του συζύγου της, δεν πήρε τελικά 500.000 ευρώ όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, αλλα 800.000 ευρώ.
4. Και σε απολύσεις όσων αμφισβητούν την πολιτική του περνά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απάλλαξε από τα καθήκοντά της την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς επειδή αμφισβήτησε το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα. Στο μεταξύ, επίθεση κατά της Γερμανίας για τις μεθοδεύσεις της στην οικονομική πολιτική εξαπέλυσε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στους Financial Times.
5. Την τύχη του ΔΟΛ στα χέρια τους είναι αποφασισμένοι να πάρουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο ΔΟΛ» και καλώντας τους συναδέλφους τους να εκδώσουν απεργιακά φύλλα και να αναλάβουν τον έλεγχο λειτουργίας του Ομίλου με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων.
6. Προσπάθεια «εκβίασης» της Επιτροπής Ανταγωνισμού από δικηγορικό γραφείο που βάζει βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις κατήγγειλε, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κυριτσάκης, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
7. Όταν το 1967, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, προσπάθησε να διδάξει στους μαθητές του τα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν να δώσουν μία πειστική απάντηση στο ερώτημα πως οι Γερμανοί πολίτες έγιναν τόσο εύκολα συνένοχοι με το καθεστώς Χίτλερ. Έκανε λοιπόν ένα κοινωνικό πείραμα που εξηγεί μέχρι και σήμερα γιατί ο ολοκληρωτισμός γοητεύει.
8. Δείτε τον αρχαιότερο πρόγονο του ανθρώπου, που ζούσε στον βυθό της θάλασσας πριν από περίπου 540 εκατ. χρόνια.
9. Είναι αλήθεια: Λίγο πριν τον θάνατο κατακλυζόμαστε από εικόνες. Οι στιγμές μοιάζουν με φλας που αναβοσβήνουν μπροστά στα μάτια μας.
10. Η άλλη χώρα των θαυμάτων, η δική του, περιλαμβάνει, εκτός από μουσική, αγαπημένα πρόσωπα, ποιητές και ζωγράφους, παραμύθια και όνειρα γιατί όπως έλεγε και ο αγαπημένος του ποιητής και είναι και δική του στάση ζωής: «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται». Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά στο tvxs.gr.
* Σκίτσο του ΚΥΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.