Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Φαραωνικά τάματα

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Ζούμε σε τόπο όπου γίνεται ένα θαύμα κάθε τριήμερο, αν τουλάχιστον πιστέψουμε όσα διαλαλούν στα πρωτοσέλιδά τους, εναλλάξ ή ταυτόχρονα, οι κατεξοχήν αρμόδιες για θεολογικά ζητήματα εφημερίδες, «Ελεύθερη Ωρα», «Espresso» και «Star». Χθες λ.χ. πληροφορηθήκαμε πως η εικόνα της Παναγίας «βγήκε μόνη της μέσα από τις φλόγες» που τύλιξαν τη μονή της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα, τέλη Γενάρη. Τότε βέβαια διαβάζαμε ότι την εικόνα την έσωσαν οι καλόγριες, η απορία όμως δεν έχει να κάνει μ’ αυτό αλλά με το γεγονός ότι το θαύμα ήταν μισό: Και το μοναστήρι γιατί κάηκε; Γιατί απειλήθηκε η ζωή των καλογριών, και δεν υπήρξε έγκαιρη, προληπτική υψηλή παρέμβαση; «Για να στείλουν οι ουρανοί τα σημάδι τους», θα πουν οι πιστοί και θα πορευτούν με την πίστη τους και με την αλήθεια τους. Οι δε Θωμάδες θα συνεχίσουν να πορεύονται με τη δυσπιστία τους και τη δική τους εκδοχή για τα πράγματα. Παράλληλοι κόσμοι. Δεν τέμνονται ούτε στο άπειρο.
Ζούμε επίσης σε τόπο όπου η παράδοση ή η ψηφανασφάλεια έχει υποχρεώσει πάμπολλους κομματικούς αρχηγούς να πολιτεύονται, να δημαγωγούν δηλαδή, ενσωματώνοντας στη θηρευτική στρατηγική τους και την ευλάβειά τους (γνήσια ή πλαστή, αδιάφορο). Να σταυροκοπιούνται δηλαδή όσο πιο βαθιά μπορούν όταν είναι παρόντες κάμεραμεν και φωτογράφοι...
συνέχεια

...να αποσπούν ιδιωτικά πεντάλεπτα με θαυματουργές εικόνες (διότι και στο Αγιον Ορος πολιτεύονται, ήξερε από τέτοια το Βυζάντιο), να δηλώνουν την πίστη τους πως κι αν ακόμα ο Θεός δεν είναι Ελληνας, είναι οπωσδήποτε φιλέλληνας. Είναι και φιλοαμερικανός βέβαια, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει οι Μπους, οι Τραμπ και οι λοιποί, αλλά ο φιλελληνισμός του είναι και παλαιότερος και ισχυρότερος.
Με τόση διάχυτη ευλάβεια, δεν θα ’πρεπε να παραξενευόμαστε για την ερώτηση-απαίτηση δεκαέξι βουλευτών της Ν.Δ., ενός των ΑΝΕΛ και ενός ανεξάρτητου ακροδεξιού να εκπληρώσει η Ελληνική Πολιτεία την «ηθική και συμβατική υποχρέωσή της» που κρατάει από το 1829 και να ανεγείρει μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Και μάλιστα στο Ζάππειο ή στο Πεδίον του Αρεως, ώστε να μπορέσει επιτέλους κάθε πιστός να πει «Νενίκηκά σε, Παρθενώνα». Οχι στα Τουρκοβούνια, όπως σχεδίαζαν οι δικτάτορες, για να τα μετατρέψουν σε Χριστιανοβούνια ή Ελληνοβούνια. Για το Τάμα του Εθνους πρόκειται, που κατάντησε Τάμα της Χούντας, τα πρωτοπαλίκαρα της οποίας (Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου), ως μέλη της Ανώτατης Επιτροπής, θαυματούργησαν καταφέρνοντας να δαπανήσουν για το τίποτε και υπέρ του τίποτε τα 406 από τα 453 εκατομμύρια που είχαν συγκεντρωθεί. Ναι, ναι, είναι και αυτή μία από τις «οικονομικές επιτυχίες» των χουνταίων, στις οποίες υποκλίνονται όσοι πρεσβεύουν ότι το κακό για τη χώρα ήταν η μεταπολίτευση παρά η δικτατορία.

Μπροστά στον καγχασμό, οι φιλόθρησκοι νεοδημοκράτες αποσύρθηκαν. Και περιμένουν μάταια σημάδι οργής από τους ουρανούς. 

17.02.2017
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.