Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η αξιολόγηση... και οι δύο γιατροί


Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί  που μας έφεραν σε αυτό το σημείο ή, μήπως, υπάρχουν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να μπούμε σ αυτή τη «διαβολοβδομάδα», που ξεκινά σήμερα με το Eurogroup και κορυφώνεται την Τετάρτη με την τριμερή Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνγκερ στο Βερολίνο;
Στις περισσότερες ευρωπαικές πρωτεύουσες,  στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη αποτελεί κοινό μυστικό ότι η αξιολόγηση δεν μπλόκαρε από τις «εμμονές των Ελλήνων», αλλά από σοβαρές διαφωνίες που διαπερνούν το μπλοκ των δανειστών, με κυριότερη τη διαφορά Βερολίνου - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Οι Γερμανοί (Χριστιανοδημοκράτες) έχουν εγκλωβιστεί εδώ και καιρό σε μία «τέλεια αντίφαση»: ενώ δεν θέλουν ούτε να ακούσουν...
συνέχεια
 ...ότι υπάρχει πιθανότητα εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα,  απορρίπτουν τις προτάσεις του Ταμείου και ειδικά αυτές που αναφέρονται στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
Πού οδηγεί αυτός ο παραλογισμός; Μα, σε έναν ακόμα μεγαλύτερο: προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, το Ταμείο αποδέχεται τις γερμανικές θέσεις που θεωρεί λάθος (π.χ. τη δυνατότητα διατήρησης πλεονασμάτων στην Ελλάδα της τάξης του 3,5%) και για την υλοποίησή τους απαιτεί τη θεσμοθέτηση μιας καταιγίδας μέτρων.
Μοιάζει σαν δυο γιατροί να κάνουν διαφορετική διάγνωση για τον ίδιο ασθενή, επειδή όμως δεν θέλουν να διαλύσουν τη συνεργασία τους, αποφασίζουν να του δώσουν και τις δύο αγωγές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Το σημερινό Eurogroup και, κυρίως, η τριμερής του Βερολίνου σε αυτή την ατμόσφαιρα πραγματοποιούνται. Παρά τα δηλητηριώδη ρεπορτάζ μερίδας του κυριακάτικου Τύπου, που ανακάλυψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το αδιέξοδο, επειδή, λέει, οργάνωσε πολιτική σκευωρία για να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και να εγκαθιδρύσει ολοκληρωτικό καθεστώς (!), η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κριθούν από τον τρόπο και τους όρους συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς και πρέπει να λειάνει τις ακραίες απαιτήσεις, να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις και να περιορίσει το λογαριασμό των μέτρων που ζητούνται. Γνωρίζει ωστόσο και η ίδια ότι ο χρόνος τρέχει πλέον εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και της κοινωνίας. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσει να κλείσει την αξιολόγηση  το ταχύτερο δυνατόν. Μόνο έτσι και οι Κασσάνδρες και οι εξ επαγγέλματος προφήτες της καταστροφής θα επιστρέψουν στις κρύπτες τους... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.