Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πώς ο Μοσκοβισί... έσβησε τις «φωτιές» της Βελκουλέσκου

Οι διαπραγματεύσεις -τεχνικές και πολιτικές- όλης της προηγούμενης περιόδου διεξάγονταν υπό το βάρος των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Η απειλητική στάση κατά της Ευρώπης και της ευρωζώνης από τη νέα αμερικανική διοίκηση Τραμπ σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία και Γερμανία, οδήγησαν τις κυβερνήσεις σε Χάγη και Βερολίνο στο να βασίσουν το σύνολο της προεκλογικής τους τακτικής στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σαν το 2015
Η με κάθε τρόπο παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας δημιούργησε όμως τις προϋποθέσεις για να «αποχαλινωθούν» τα στελέχη του Ταμείου. Πληροφορίες που συνέλεξε η «Εφ.Συν.» φτιάχνουν την εικόνα μιας σκληρής σύγκρουσης που εκτυλίχθηκε επί ημέρες προσφάτως στο «Χίλτον» ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.
Μια εικόνα που έμοιαζε με...
συνέχεια
...επανάληψη μιας κακοστημένης παράστασης. Ορισμένοι θυμήθηκαν τις διαπραγματεύσεις του 2015, που περιελάμβαναν τότε -μεταξύ άλλων- νουθεσίες για τη φορολόγηση του... τσίπουρου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2016 στην «Εφ.Συν.» ότι συζητώντας τόσους μήνες με τους δανειστές πολλές φορές έχει φτάσει στο σημείο να πει «άι σιχτίρ πια». «Αλλά συνήθως δείχνω αυτοσυγκράτηση», είχε προσθέσει.
Το βράδυ της Κυριακής 5 Μαρτίου η υπουργός Εργασίας εκλήθη να καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για τα εργασιακά, η οποία ως γνωστόν απέχει παρασάγγας από τις «προτεραιότητες» του ΔΝΤ.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την Εφη Αχτσιόγλου να παραθέτει τις προτάσεις της Αθήνας, τις οποίες συνόδευε με συγκεκριμένα επιχειρήματα, στατιστικές και παραδείγματα.
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών παρέμειναν σιωπηλοί καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και η συζήτηση εξελίχθηκε ουσιαστικά σε διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ. Η Ντέλια Βελκουλέσκου έλεγε ότι δεν κατανοεί το σκεπτικό της Ελληνίδας υπουργού, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας.
«Εσείς μας φωνάξατε»
Οι «οχλήσεις» της ελληνικής πλευράς προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ ήταν έντονες και διαρκείς, αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν λάμβανε. Η Εφη Αχτσιόγλου ζήτησε να μάθει τον ακριβή λόγο που η συνομιλήτριά της αρνείται κάθε κουβέντα για τα εργασιακά στη βάση των ελληνικών θέσεων.
Και η απάντηση της Ντέλιας Βελκουλέσκου ήταν χαρακτηριστική: «Δεν ζήτησα εγώ δάνειο» είπε το στέλεχος του ΔΝΤ. Υστερα από το ιταμό ύφος της εκπροσώπου του Ταμείου και την «αφωνία» των Ευρωπαίων στη συνάντηση, η ελληνική ομάδα αποχώρησε από τη συνάντηση.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου ακολούθησε την ίδια τακτική και σε έτερη συνάντηση που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε έντονο ύφος φέρεται να είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών: «Εχετε βάλει στόχους και θέλετε να τους πετύχετε. Σε τελική ανάλυση, εσείς μας φωνάξατε». Η συνάντηση, λόγω των υψηλών τόνων και του ιταμού ύφους της, έληξε σχεδόν αμέσως.
Το κλίμα ήταν εξαιρετικά άσχημο με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος συνολικού ναυαγίου. Η ελληνική πλευρά συνομίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Πιερ Μοσκοβισί και ο Ευρωπαίος επίτροπος παρενέβη ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις επί ελληνικού εδάφους για μερικά ακόμα 24ωρα.
Φέρεται μάλιστα να έθεσε προ των ευθυνών τους και τα υφιστάμενά του στελέχη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να αναλάβουν εποικοδομητικό ρόλο ειδάλλως η ευθύνη θα βαραίνει τελικά τη δική τους πλευρά.
Τσίπρας: Εφικτή μια συνολική συμφωνία ώς τον Απρίλιο


Απολύτως εφικτή θεώρησε ο Αλέξης Τσίπρας την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 20 Μαρτίου και μιας συνολικής συμφωνίας τον Απρίλιο, καθώς «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και στόχων» όπως δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες.
Ξεκαθάρισε ότι το θέμα των εργασιακών «δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» και υπογράμμισε ότι «υποχρέωση για υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου απέναντι στις απόψεις του ΔΝΤ δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας».
Επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «τη δέσμευση ότι η στάση του ΔΝΤ δεν θα είναι “α λα καρτ”», αλλά ότι «θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μια συνολική λύση» που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από περισσότερη λιτότητα, αλλά από μεγαλύτερη ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό» είπε για το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει η Ν.Δ. το πακέτο των αντιμέτρων, ενδεχόμενο το οποίο χαρακτήρισε «δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία». Χαρακτήρισε δε «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης» τα σενάρια περί ρήξης του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

11.03.2017
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.