Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους προκαλεί απώλεια ακοής

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Shutterstock
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή στις 3η  Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρό προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί, με το μεγαλύτερο -δυστυχώς- ποσοστό απ' αυτούς να είναι νέα σε ηλικία άτομα.
Υπολογίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη 73 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα μειωμένη ακοής, μεγαλύτερη του επιπέδου 25bd, ενώ στα κράτη μέλη πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 900.00 άνθρωποι, ενώ φτάνουν τις 65.000 τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων.
Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες  που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, οι σημαντικότερες αιτίες απώλειας της ακοής είναι ο θόρυβος στον περιβάλλοντα χώρο εργασίας ή διασκέδασης. Όπως λένε, 1 στους 8 νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου χάνει την ακοή του από τη δυνατή μουσική, από χρόνιες μολύνσεις του αυτιού, από ασθένειες όπως...
 συνέχεια
...(Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα), από λήψη φαρμάκων (στρεπτομυκίνη και η γενταμυκίνη), από καρκινικούς όγκους και από τραυματισμό του αυτιού.
Σε αυτά προστίθεται η γεροντική ηλικία, με το πέρας των ετών, ενώ απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει και σε ένα ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), όταν υπάρχει νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς αν οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα πρόληψης της Δημόσιας Υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Αναλύοντας τα στοιχεία αυτά, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος σημειώνει ότι η απώλεια ακοής οφείλεται σε πολλές αιτίες. Ωστόσο, στους νέους που ζουν στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η βασική αιτία είναι ο θόρυβος.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η απώλεια ακοής συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Το άγχος και η νευρικότητα είναι τα πρώτα από αυτά, η δυσκολία στην επικοινωνία επίσης, η απομόνωση και τα εργασιακά προβλήματα, καθώς και οι συχνοί πονοκέφαλοι και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Αναφερόμενος στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη βαρηκοϊα, ο κ. Αρτόπουλος τόνισε ότι:
  • 2-3 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με ανιχνεύσιμη βαρηκοΐα στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
  • Πάνω από το 90% των βαρήκοων παιδιών προέρχονται από φυσιολογικούς γονείς.
  • Περίπου το 15% των ενηλίκων (άνω των 18 ετών) θα παρουσιάσει βαρηκοΐα κάποια στιγμή της ζωής τους.
  • Στους ενήλικες (18-69 ετών), οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες για βαρηκοΐα σε σχέση με τις γυναίκες,
  • Ο ένας στους οκτώ (13%), από 12 ετών και πάνω, θα αποκτήσει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά.
  • Το 10% των ενηλίκων θα βιώσει εμβοές (θόρυβο στα αυτιά) που θα κρατήσει τουλάχιστον 5 λεπτά τον τελευταίο χρόνο.
  • Περίπου το 12% των ενηλίκων θα επωφεληθούν από τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας τον τελευταίο χρόνο.
  • Τα 5 στα 6 παιδιά θα αρρωστήσουν από οξεία μέση (πυώδη) ωτίτιδα στην ηλικία των τριών χρόνων.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση κι ανάλογα με την αιτία η αποκατάσταση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση. Στην έσχατη περίπτωση, γίνεται μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων. Ενώ, όπως συμπληρώνει, σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται αμιγώς ενδοσκοπικά και ελάχιστα επεμβατικά, με άριστα αποτελέσματα. 

από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.