Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η παρέμβαση Σκουρλέτη φορτίζει το πολιτικό κλίμα για την ΔΕΗ

Στο δύσκολο, και πολιτικά ευαίσθητο, τερέν της ΔΕΗ μετριούνται ήδη οι πολιτικές προθέσεις και αντοχές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εν όψει της συμφωνίας με τους δανειστές για την αξιολόγηση.
Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει κάνει υπαναχωρήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group στο αίτημα των δανειστών για «δομικά μέτρα» προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ - μέτρα, τα οποία στην πιο σκληρή εκδοχή τους περιλαμβάνουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης.Σκουρλέτης: Να αντιταχθεί η κυβέρνηση στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ ...

συνέχεια
Το αίτημα αυτό προκάλεσε ήδη την ηχηρή - και, κατά κάποιους, προειδοποιητική - παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».
Υπέρ της θέσης Σκουρλέτη τάχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» για τους Οικολόγους - Πράσινους την «απανθρακοποίηση» της ΔΕΗ, δηλαδή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ενώ το κλίμα προβληματισμού είναι έντονο και μεταξύ των πέντε βουλευτών Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους σχεδιάζει συναντήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης στο άρθρο του γράφει μεταξύ άλλων ότι σκοπός των δανειστών είναι να πουλήσουν την ΔΕΗ έναντι εξευτελιστικών τιμών, σε ευρωπαϊκά και εγχώρια συμφέροντα επισημαίνοντας:
«Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ’ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, θεωρώ όμως πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ ».
Ζητούν την πώληση του 40% της ΔΕΗ

Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας που έχουν παραδώσει οι δανειστές στην κυβέρνηση και παρουσιάζει η Καθημερινή, οι δανειστές προτείνουν την πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει έναρξη της διαδικασίας τον Ιούλιο και ολοκλήρωσή της εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, προσπαθεί αφ΄ενός να περιορίσει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και αφ΄ετέρου να το μεταθέσει για αργότερα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.