Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Θερμό παρασκήνιο με τους δανειστές για τα εργασιακά


Οι - περιορισμένες μετά το Brussels Group - πληροφορίες φέρουν όλα τα μεγάλα ζητήματα (φορολογικό, αντίμετρα, ασφαλιστικό και ΔΕΗ) να έχουν κλείσει ως προς το γενικό τους πλαίσιο και πλέον όλα εξαρτώνται από τα περιθώρια ευελιξίας που είναι διατεθειμένο να δείξει το ΔΝΤ στο μέτωπο των εργασιακών.Τα μηνύματα που ήρθαν χθες από την πλευρά Τόμσεν δεν είναι ενθαρρυντικά για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται προς το Ταμείο από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, και κυρίως από την Κομισιόν, είναι έντονες προκειμένου να βρεθεί διέξοδος.
Η φόρμουλα που αναζητείται για τα εργασιακά
συνέχεια
Ουσιαστικά, και σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που μπορεί να μην αποκαθιστά άμεσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά θα διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη για την επαναφορά τους στο μέλλον.
Αυτή η φόρμουλα αναζητείται πάνω στον άξονα των διατυπώσεων Γιούνκερ, στη γνωστή απαντητική του επιστολή προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο - μια επιστολή, στην οποία αναφέρεται μεν ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας», αλλά ταυτόχρονα ζητείται να δοθεί «το απαραίτητο περιθώριο ελιγμών» στην Αθήνα και γίνεται σαφής αναφορά στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Η επιστροφή του κουαρτέτου
Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, είναι εξαιρετικά στενά και το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου κινδυνεύει να χαθεί εάν δεν υπάρξει, εντός των επόμενων ημερών, απόφαση για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κύκλους από την πλευρά των θεσμών η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώσει με επιστολή της προς τους δανειστές τα όσα συμφωνήθηκαν στο Brussels Group,  κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ωστόσο διαψεύδουν ότι υπάρχει αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις  και κάνουν λόγο απλώς για «συνέχιση των διαπραγματεύσεων» και για «γραπτή ανταλλαγή στοιχείων».
Οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα
Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης γίνεται στη σκιά εντεινόμενης πίεσης και εκ των έσω για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενδεικτική είναι η σημερινή συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο capital.gr με την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι «δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας» για το κλείσειμο της αξιολόγησης και πως «ήδη έχουμε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία» από την αβεβαιότητα.
Παράλληλα, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που επίσης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτει νέα μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Φεβρουάριο κατά 750 εκατομμύρια ευρώ.
Κατρούγκαλος: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με οποιουσδήποτε όρους
Σε μια έμμεση απάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρουγκαλος αναγνώρισε μεν ότι «κάθε λεπτό καθυστέρησης είναι κακό για την οικονομία», πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση «με οποιουσδήποτε όρους».
«Είναι αλήθεια», είπε στον real fm, «ότι κάθε λεπτό καθυστέρησης είναι κακό για την οικονομία. Η καθυστέρηση "δηλητηριάζει" την ατμόσφαιρα... Από εκεί και μετά, είναι προφανές ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε μας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε με οποιουσδήποτε όρους, με όρους που επιδεινώνουν τη λιτότητα και την κατάσταση του μέσου εργαζομένου στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.