Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

...για την «ενεργειακή απόδοση των κτιρίων»...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική οδηγία 2010/31/ΕΕ «περί ενεργειακής αποδόσεως των κτιρίων».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να υπολογίζουν τα βέλτιστα -από πλευράς κόστους- επίπεδα για τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιώντας ένα συγκριτικό μεθοδολογικό πλαίσιο που θεσπίζεται από τον κανονισμό 244/2012. Στο μεθοδολογικό πλαίσιο προδιαγράφονται οι κανόνες για να συγκρίνονται τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, τα μέτρα που ενσωματώνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι δέσμες και παραλλαγές αυτών των μέτρων, με βάση την απόδοση της πρωτογενούς ενέργειας και το κόστος υλοποίησής τους. Καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος εφαρμογής των εν λόγω κανόνων σε... συνέχεια
...επιλεγμένα κτίρια αναφοράς, με σκοπό τον προσδιορισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκθεση η οποία να περιέχει «όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα υπολογισμού ανά τακτικά χρονικά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν την πενταετία». Η πρώτη έκθεση έπρεπε να υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Καθόσον η Ελλάδα δεν κοινοποίησε την έκθεση εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή τής έχει προσάψει ότι παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 2010/31.
Στη σημερινή ανακοίνωση του ευρωδικαστηρίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε ότι δεν κοινοποίησε την επίμαχη έκθεση στις υπηρεσίες της Επιτροπής. Υποστηρίζει πάντως ότι κοινοποίησε στο Δικαστήριο ένα τμήμα της εκθέσεως, συγκεκριμένα το σχετικό με τις «μονοκατοικίες», και ότι τα υπόλοιπα τμήματα της εκθέσεως που αφορούν άλλα είδη κτιρίων ευρίσκονται υπό εκπόνηση ή και ολοκληρώνονται. Αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό, στις δυσκολίες και στις καθυστερήσεις που την εμπόδισαν να κοινοποιήσει εμπροθέσμως την εν λόγω έκθεση.

Στην απόφαση που πήρε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επικαλούνται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής τους έννομης τάξεως για να δικαιολογήσουν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ.

«Υπ' αυτές τις συνθήκες, τα επιχειρήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν» επισημαίνει στη σημερινή απόφασή του το Δικαστήριο το οποίο διαπιστώνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, «παραλείποντας να κοινοποιήσει την έκθεση σχετικά με τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα, την οποία προβλέπει το άρθρο 5, παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο, της οδηγίας 2010/31 και η οποία πρέπει να καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού 244/2012, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 5, παράγραφος 2, της οδηγίας 2010/31».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.