Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Μεϊμαράκης : «Τα εκ του ασφαλούς “δεν ψηφίζω” είναι τσάμπα μαγκιές»

Γραμμή Μεϊμαράκη υπέρ συνεννόησης, με αιχμές προς την ηγεσία
Αποστάσεις από τη «σκληρή γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης και το «όχι σε όλα» έλαβε ο τέως Πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Τα εκ του ασφαλούς “δεν ψηφίζω” είναι τσάμπα μαγκιές» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για την απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς και στον απόηχο πρωϊνών δηλώσεων του κ. Μ. Βορίδη ότι, κατά την άποψή του, το κόμμα της Ν.Δ. δεν θα έπρεπε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το 2015. «Είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση (σ.σ το 2015 και σήμερα) διότι ο Τσίπρας δεν είχε πλειοψηφία, στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου. Ενώ τώρα εκ του ασφαλούς κάνεις τον μάγκα και λες δεν τα ψηφίζω. Αν είχες 145 βουλευτές και μπορεί να έβγαινες από το ευρώ τι θα έκανες;» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, επιμένοντας στη γραμμή της συνεννόησης αλλά και επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στον κ. Τσίπρα για την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συζητήσουν. 
«Εγώ ήμουν και παραμένω υπέρ της πολιτικής συνεννόησης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα βασικά πράγματα που αφορούν στην κρίση. Την ίδια πολιτική εφαρμόζουμε κι εμείς κι ο ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια θα χρειαστεί να συνεχίσουμε εάν εκλεγούμε κυβέρνηση», προσέθεσε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Μεϊμαράκης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να αρνείται ή να επιδιώκει τη συναπόφαση σε πτυχές της οικονομικής πολιτικής. «Εγώ είπα ότι...
 συνέχεια
...επειδή δεν είχαμε μια περίοδο ευμάρειας, παραγωγής πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είχαμε μια περίοδο κατάθλιψης, διαχείρισης φτώχειας κλπ, οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε στα συγκεκριμένα ζητήματα, και αφού πολιτικές δεν διαφέρουν, ίδιες είναι, να υπήρχε μια συνεννόηση, και αυτό το μήνυμα θα ήταν θετικό και προς τα μέσα και προς τα έξω», σημείωσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης επεφύλαξε, τέλος, και μία άκρως υπαινικτική αναφορά έναντι της γραμμής της Ν.Δ. αλλά και μίας ομάδας «σκληρών στελεχών» που τάσσονται υπέρ της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Σημείωσε πως «το 2015 η ΝΔ πήρε ομόφωνα την απόφαση για την στάση που θα τηρούσε στην ψηφοφορία και μάλιστα ο Κ. Χατζηδάκης ήταν ο εισηγητής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μπορεί το 2015 η ΝΔ να είχε άλλη απόφαση πάρει αν είχε ο Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία...  Για μένα είναι βασική αρχή, η πολιτική συνεννόηση. Την υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη. Αυτή τη στιγμή φταίει και ο Τσίπρας που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση διότι έπρεπε να έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες γι΄αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες, Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Αντ1 ξεκαθάρισε ότι δυνατότητα συνεννόησης δεν υπάρχει –«ο κ. Τσίπρας τορπίλισε την όποια δυνατότητα, επενδύει συνειδητά στον διχαστικό λόγο και στις προσωπικές επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά–, ούτε όμως και το πεδίο για μια «ειλικρινή» συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν επιδιώκει προεκλογικές, αλλά μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς και ότι θα απευθύνει κάλεσμα σε ανθρώπους εκτός πολιτικής να συμβάλουν στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρά. Τουλάχιστον, όχι «με την παρούσα δομή και πολιτική». 
Από τη Ν.Δ., πάντως, επιχειρούσαν να ρίξουν τους τόνους, σχολιάζοντας ότι όσα είπε ο κ. Μεϊαμαράκης δεν αφορούσαν στην ηγεσία της Ν.Δ αλλά μάλλον σε όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Μάκης Βορίδης. 

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.