Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πάει πρός "παράταση" η διαπραγμάτευση μέ τούς δανειστές;

Σε συμπληγάδες αβεβαιότητας και πολιτικού κόστους η κυβέρνηση


Μια απόφαση για νέα κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα και μία ακόμη πολιτική δήλωση «προόδου» φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή το πλέον θετικό σενάριο για το Eurogroup της 20ης Μαρτίου - ένα Eurogroup στο οποίο και πάλι, πλην θεαματικής ανατροπής, δεν αναμένεται να κλείσει η περίφημη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τους δανειστές.
Τα θερμά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και η μικρή - έως και ανύπαρκτη - πρόοδος που έχει σημειωθεί μετά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στο Hilton έχουν διαμορφώσει ιδιαίτερα συγκρατημένο κλίμα στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ημέρες που απομένουν είναι πολύ λίγες για να καλυφθεί η απόσταση σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα εργασιακά και οι περικοπές στις συντάξεις και δείχνουν ως επόμενο «σταθμό» το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Καμία πλευρά δεν θέλει πάντως να καταγραφεί οπισθοδρόμηση και, πολύ περισσότερο, εμπλοκή και, ως εκ τούτου, επιχειρείται να γίνουν κάποιες τηλεδιασκέψεις εντός της εβδομάδας μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών.
Ραντεβού Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ - Βίζερ;

Παράλληλα, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαβουλεύσεις για να κλειστεί κι ένας νέος γύρος πολιτικών ραντεβού του υπουργού Οικοομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιεσλμπλουμ και του EuroWorkingGroup πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως είχε γίνει και πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ακόμη και αυτές τις συναντήσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη σχετικής προόδου στα ανοιχτά μέτωπα, ενώ η συνολική δραστηριότητα στην Ευρώπη έχει εκ των πραγμάτων παγώσει και λόγω των σημερινών εκλογών στην Ολλανδία όπου, πλην των άλλων, κρίνεται και το πολιτικό μέλλον του ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η εκτίμηση του πρωθυπουργού για συμφωνία εντός του Απριλίου δεν αναιρείται, ταυτόχρονα όμως διαμηνύουν ότι αυτό «δεν σημαίνει πως θα πούμε ναι σε όλα μόνον και μόνον για να κλείσει η αξιολόγηση».
Γρίφος για εργασιακά και συντάξεις
Τα βασικά σημεία τα εργασιακά, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και το μίγμα μέτρων και αντίμετρων, μετά μάλιστα και το έγγραφο Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο που υποστηρίζει ρητά ότι τα «θετικά αντίβαρα» θα ισχύσουν αποκλειστικά και μόνον εάν πιάνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, μετά την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε τη μετάθεσή τους στην επόμενη αξιολόγηση με την προσδοκία και της αλλαγής πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη μετά το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι δανειστές - και κυρίως το Ταμείο - επιμένουν ότι για να κλείσει το staff level agreement  πρέπει να κλείσουν όλα, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών.
Στο ασφαλιστικό, πέραν του χρόνου κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η πολιτική ανησυχία στην Αθήνα εντείνεται και για την έκταση των περικοπών στις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί που έχουν γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι ακόμη κι εάν καταργηθεί πλήρως η προσωπική διαφορά απ' όλες τις συντάξεις η εξοικονόμηση που προκύπτει είναι της τάξης των 1,4 δις ευρώ έναντι 1,8 δις που ζητά το ΔΝΤ. Και μόνον από τους αριθμούς αυτούς είναι προφανές ότι, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από τους δανειστές, θα απαιτηθούν περαιτέρω ριζικές μειώσεις και χαμηλών συντάξεων που είναι μη διαχειρίσιμες πολιτικά.
Στο μέτωπο των αντίμετρων υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεν, αλλά δεν έχει αρθεί η βασική στρατηγική επιδίωξη του ΔΝΤ για ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων την ώρα που θα επιβαρρύνονται με νέους φόρους - λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου - ακόμη και εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ το μήνα.
Η τραπεζική απειλή της αβεβαιότητας
Εν μέσω όλων αυτών, ηχηρό «καμπανάκι» έχει ηχήσει στο κυβερνητικό επιτελείο μετά και τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ, κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά από πολύν καιρό. Το γεγονός αυτό, όπως αναγνωρίζεται και από κυβερνητικά στελέχη, δείχνει ότι το καθεστώς της αβεβαιότητας που πυροδοτεί η ανοιχτή αξιολόγηση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν χωρίς συνέπειες, ακόμη κι εάν δεν υφίστανται άμεσες ταμειακές ανάγκες για το κράτος... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.