Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Οι δύο ταχύτητες της κυρίας Μέρκελ

Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαικής Ενωσης. Οι εξαγωγές της σπάνε κάθε χρόνο νέα ρεκόρ και το πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές της ξεπερνάει το 8%, περίπου 250 δις ευρώ το χρόνο. Τα δύο τρίτα περίπου του χρέους που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα επί δεκαετίες!
Σύμφωνα όμως με όσα έφερε χθες στη δημοσιότητα η Deutsche Welle, σε 331.000 ανθρώπους κόπηκε το ρεύμα μέσα σε έξι μήνες. Το 2015 ταχυδρομήθηκαν 6,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια για διακοπή του ηλεκτρικού. Σε ένα εξαιρετικό άρθρο ρεπορτάζ του αξέχαστου καθηγητή Ζ. Παπαδημητρίου, το tvxs είχε παρουσιάσει μια ανάλογη εικόνα. Το 19% των Γερμανών, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο μέσος όρος των συντάξεων είναι 700 Ευρώ το μήνα με πτωτικές τάσεις. Περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το κοινωνικό επίδομα των 382 Ευρώ το μήνα συν το επίδομα φθηνής  κατοικίας. Ενας στους τρεις ανέργους, προσθέτει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle,  δεν είναι σε θέση να πληρώσει ενοίκιο και νερό στην ώρα τους ή δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του....

 συνέχεια
Που πάνε αυτά τα τεράστια έσοδα από τα εμπορικά πλεονάσματα και τα κέρδη των εταιρειών; Στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας, το 1 με 5% του πληθυσμού που γίνεται πλουσιότερο, ενώ οι φτωχοί αυξάνονται και η μεσαία τάξη δυσκολεύεται όλο και περισσότερο. Είναι οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες και η ανασφάλεια του πληθυσμού που προκαλεί την άνοδο της ακροδεξιάς. Οχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, που έχει υποταχθεί στις γερμανικές ιδεολογικές εμμονές της αυστηρής λιτότητας. 

Η κυρία Μέρκελ έχει ήδη επιβάλλει τις δύο ταχύτητες στη χώρα της και τώρα προσπαθεί να τις εφαρμόσει στην ΕΕ. Οι «τυχεροί» της πρώτης ταχύτητας, οι χώρες της ευρωζώνης και καμιά δύο πλούσιες Σκανδιναβικές χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν το γερμανικό κοινωνικό μοντέλο. Οι υπόλοιπες θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση, κάτι μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Μέχρι το όλο σύστημα να τιναχτεί στον αέρα. Στην Ιταλία λόγω των συστημικών αδυναμιών της ευρωζώνης που ο κ. Σόιμπλε αρνείται να διορθώσει. ‘Η στη Γαλλία, όπου το κράτος πρόνοιας αντιστέκεται ακόμη και η Μαρί Λε Πεν δημαγωγεί υποσχόμενη ότι θα το διατηρήσει, κόντρα στο Βερολίνο. 
tvxs.gr 08 Μαρ. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.