Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το 24ωρο που κρίνει τη συμφωνία

Η πολιτική απόφαση ελήφθη, ένα βαρύ – αλλά υπό προϋποθέσεις διαχειρίσιμο – πακέτο μέτρων διετούς ορίζοντα βρίσκεται στο τραπέζι ως προϊόν του τελικού συμβιβασμού, κι έως αύριο και το άτυπο Eurogroup της Μάλτας η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές καλούνται να εξουδετερώσουν και τις τελευταίες νάρκες και να σφραγίσουν το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας για την αξιολόγηση.
Το σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα του δείπνου της Τρίτης στο Brussles Group, προβλέπει μειώσεις συντάξεων σε ποσοστό % του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) το 2019 και ισόποση μείωση του αφορολόγητου (επίσης 1% του ΑΕΠ) το 2020.
Πρόκειται για τη φόρμουλα που εκπονήθηκε μετά από εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τα τελευταία 24ωρα – και κατόπιν ενός μπαράζ επικοινωνιών του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους πολιτικούς επικεφαλής των δανειστών – και, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως το… λιγότερο κακό σενάριο που μπορεί να προσφερθεί στην ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση.
Η τηλεδιάσκεψη που δεν έγινε

Το σχέδιο συμβιβασμού αποκάλυψε το Bloomberg, η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από ελληνικές κυβερνητικές πηγές – «περίπου ισχύε騻, ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών – και η επικύρωσή του αναμενόταν σε τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών χθες το βράδυ.
Η τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, αναβλήθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή για «διαδικαστικούς λόγους» κατά την επίσημη κυβερνητική εκδοχή, ή λόγω των τελευταίων προσκομμάτων που έθεσαν ΔΝΤ και Βερολίνο κατά τις ανεπίσημες πληροφορίες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αναβολή αποφασίστηκε αφ΄ενός εν όψει της σημερινής συνάντησης Βόλφγκαβγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, και αφ΄ετέρου λόγω κωλυμάτων – στο πλαίσιο μάλλον των γνωστών πλέον καθυστερήσεων – που προέβαλε ο εκπρόσωπος του Δ ΝΤ Πολ Τόμσεν.
Ελληνικές πηγές δεν απέκλειαν η τηλεδιάσκεψη να γίνει σήμερα μετά το ραντεβού του Βερολίνου ή να υπάρξει δια ζώσης διαβούλευση αύριο στη Μάλτα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Λαγκάρντ ζητά να κλείσει το SLA
Σε κάθε περίπτωση, πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες διαμήνυαν χθες ότι, εάν δεν υπάρχει πρόθεση «τορπιλισμού» από οποιαδήποτε πλευρά η συμφωνία είναι ουσιαστικά κλεισμένη. Και προβλέπει επικύρωση του συμβιαβσμού στο αυριανό Eurogroup, ορισμό ημερομηνίας για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, και κλείσιμο του staff level agreemen λίγο μετά το Πάσχα και οπωσδήποτε πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην  Ουάσιγκτον από τις 21 έως τις 23 Απριλίου.
Κατά έγκυρες πληροφορίες του tvxs.gr δε, η υπογραφή του SLA πριν από τη σύνοδο του Ταμείου αποτελεί και καθαρό αίτημα της επικεφαλής του Τσμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόσο ως προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τον ευρωπαϊκό άξονα των δανειστών.
Η προειδοποίηση Τσίπρα για σύνοδο κορυφής
Η προσπάθεια για τελική και άμεση λύση γίνεται με πρωταγωνιστή των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων την Κομισιόν, τόσο δια του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και δια του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στη σκιά της προειδοποίησης Τσίπρα ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup η Ελλάδα θα ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης πριν από το Πάσχα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί» ήταν ο τίτλος και το σχόλιο της Suddeutsche Zeitung για τηνη προειδοποίηση αυτή του έλληνα πρωθυπουργού, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η κίνηση Τσίπρα ήταν εν γνώσει του ευρωπαϊκού άξονα των δανειστών και, πολύ περισσότερο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον του οποίου ετέθη και δημοσίως από τον πρωθυπουργό η προοπτική σύγκλισης έκτακτης συνόδου κορυφής.
Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν το μήνυμα Τσίπρα περισσότερο ως μέσο πίεσης για να απεμπλακεί η διαδικασία και « να σταματήσουν τα παιχνίδια καθυστερήσεων του ΔΝΤ και του Σόιμπλε», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε χθες το βράδυ εάν είναι πιθανή η σύγκλιση συνόδου κορυφής απάντησε «όχι, δεν νομίζω» - μια απάντηση, που εκλαμβάνεται ως βεβαιότητα για τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.
Μένει, ωστόσο, η βεβαιότητα αυτή να επικυρωθεί και στο σημερινό ραντεβού Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ και να μην υπάρξουν μέσα στο επόμενο 24ωρο νέες παγίδες τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από εκείνη του Βερολίνου… 
tvxs.gr  06 Απρ. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.