Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Λάθος αντιδράσεις; Ακόμη κι αν έχεις δίκιο, το χάνεις...

Αμεση ανάλυση: Αυτόφωρο κατά δημοσιογράφου; Ακόμη κι αν έχεις δίκιο, το χάνεις
TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Σήμερα έγινε για μία ακόμα φορά χρήση της διάταξης του αυτοφώρου για δημοσιογράφους.
Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε εις βάρος κάποιου που την έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος:  από την σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που εστράφη κατά του δημοσιογράφου Κ.Βαξεβάνη.
Η κ Λίνα Νικολοπούλου δεν εχει περάσει λίγα εξ αιτίας της σχέσης της με τον διοικητή της ΤτΕ. Αλλά ο τρόπος που επέλεξε για να αντιδράσει είναι λάθος.
Η νομοθεσία της χώρας μας της παρέχει ένα επαρκές οπλοστάσιο για να προστατεύσει την προσωπικότητά της από επιθέσεις που η ίδια θεωρεί άδικες. Είναι οι διατάξεις εκείνες με τις οποίες...
συνέχεια
...επιβάλλεται η επίσπευση της σχετικής διαδικασίας στα διά του τύπου διαπραττόμενα αδικήματα.
Τα αδικήματα αυτά μπορούν να κριθούν και να ζητηθεί αποζημίωση για την βλάβη που προκαλούν σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας,  εφ όσον πρόκειται για πανελλαδικής εμβέλειας κυκλοφορίας εφημερίδα.
Δικαστές και δικαστίνες  έχουν αποδείξει σε πλείστες όσες περιπτώσεις ότι μπορούν να επιβάλλουν ποινές μεγάλων αποζημιώσεων εφ' όσον θεωρήσουν ότι προσβάλλεται η προσωπικότητα. Δεν πάει πολύς καιρός που δικαστήριο της Θεσσαλονίκης  επιδίκασε στον γράφοντα αποζημίωση 35.000 ευρώ για αντίστοιχη περίπτωση.

Φυσικά, σε αρκετές περιπτώσεις οι άδικες κατά την γνώμη των εγκαλούντων /εγκαλουσών και προσβλητικές επιθέσεις επαναλαμβάνονται με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η επίκληση του αυτοφώρου είναι η μόνη δυνατότητα για να σταματήσουν παρόμοια δημοσιεύματα. Η λογική αυτή είναι λανθασμένη πολιτικά και νομικά.
Ουδείς σταματάει να υποστηρίζει όσα θεωρεί οτι πρέπει να υποστηρίξει επειδή θα συλληφθεί. Αλλά και επειδή η -προσωρινή έστω -στέρηση της ελευθερίας εκείνου ή εκείνης που γράφει για προσβολή της προσωπικότητας είναι ένα μέσο δυσανάλογο. Η πρακτική αυτή πρέπει να σταματήσει.
Κάποτε μια εξαιρετική εισαγγελέας είχε εξηγήσει στον γράφοντα το πολιτικό υπόβαθρο για τη μη αυτόφωρη δίωξη ενός δημοσιογράφου: «Ακόμα και αν εχεις δίκιο το χάνεις» είχε συμβουλεύσει. 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.