Κυριακή 16 Απριλίου 2017

«Πύρρειος» νίκη για τον Ερντογάν...

Μπροστά το «ναι» με 51,3% έναντι του «όχι» που λαμβάνει 48,6% στο 99,5% της καταμέτρησης...

Στις 9 αναμένεται δήωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ...
Με πολύ μικρή διαφορά επικράτησε το «ναι» έναντι του «όχι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, την ώρα που η κεμαλική αντιπολίτευση καταγγέλλει παρατυπίες με τα ψηφοδέλτια. Η...
Τουρκία οδεύει διχασμένη προς την επόμενη ημέρα, ενώ ο Ερντογάν ​έχασε για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση τα δύο του μεγάλα προπύργια, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Καθώς έχει καταμετρηθεί το 99,5% των ψήφων η πρόταση του AKP για τη συνταγματική αναθεώρηση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν επικρατεί με το οριακό 51,3%, έναντι 48,6% που καταγράφει το «όχι». Πρόκειται πραγματικά για μια απειροελάχιστη διαφορά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ανατραπεί. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.
Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα... συνέχεια
...συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Έκτακτα μέτρα ασφαλείας

Με δεδομένο τον φόβο που εκφράζεται ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν πως θα λάβουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλατεία Ταξίμ έχει κλείσει για τις συγκεντρώσεις.

Όλα αυτά την ώρα που το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κάνει λόγο για σοβαρές παρατυπίες. Ειδικότερα, οι Κεμαλιστές θεωρούν ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας».
Έχασε τα προπύργιά του ο Ερντογάν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το AKP έχασε την Κωνσταντινούπολη, καθώς εκεί το «όχι» επικράτησε με 51,22%. Στην Άγκυρα, το «όχι» επικράτησε με 50,99%. Γενικότερα, το «όχι» επικρατεί κυρίως στις παράκτιες περιοχές, αλλά και στις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο.

Εν τω μεταξύ, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τρία τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό δεν συνδέεται άμεσα με το δημοψήφισμα, καθώς το φονικό έγινε στο πλαίσιο πολιτικής διαφωνίας ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Οι πρώτοι πυροβολισμοί φέρεται να προήλθαν από έναν από τους γιους του αρχηγού του τοπικού χωριού. Ο δράστης μαζί με έναν αδελφό του έχουν συλληφθεί.
Το διακύβευμα

Η συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε από τη Βουλή της Τουρκίας και όπως φαίνεται από την οριακή λαϊκή πλειοψηφγία, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη γειτονική χώρα. Βάσει τις συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Τα στρατοδικεία, που έχουν στο παρελθόν καταδικάσει σε θάνατο πολλούς αξιωματούχους μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές μετά το πραξικόπημα του 1960, θα απαγορευθούν πλην εξαιρέσεων.

Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε περίπτωση "εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα" ή όταν σημειώνονται "βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό".

Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού θέσει σχετικό ερώτημα στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα μπορεί να την παρατείνει, να την αναστέλλει ή να περιορίζει τη διάρκειά της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά θα μπορεί να τίθεται σε ισχύ για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για ανώτατη περίοδο 4 μηνών κάθε φορά.

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18. Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα.

Το κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να μπορεί να καταρτίζει, να τροποποιεί και να καταργεί νόμους. Επίσης θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για τους τομείς που αφορούν τις διευρυμένες εκτελεστικές του εξουσίες. Αντίθετα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Αν ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διενεργηθεί έρευνα, όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.