Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πάνω σέ τρία κείμενα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς...

Στα χέρια Τσίπρα - Τσακαλώτου προσχέδιο συμφωνίας 75 σελίδων με την τρόικα...
 
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνουν σήμερα το μεσημέρι τα τρία κείμενα που έφτασαν «πεσκέσι» στην Αθήνα χθες και επί των οποίων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών.

Στο ένα κείμενο (40 σελίδες) περιέχονται όσα έχουν έως τώρα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας – θεσμών με αφετηρία τη συμφωνία του Eurogroup και επί της ουσίας είναι η βάση για τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στις 30 σελίδες του δεύτερου κειμένου περιγράφονται...

 συνέχεια
...όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι προβλέψεις για την περίοδο μετά το 2018, ενώ το τρίτο κείμενο, που έχει έκταση πέντε σελίδων, αναφέρεται μόνο στο ΔΝΤ και τον ρόλο του και θα έχει ισχύ στην περίπτωση που το Ταμείο συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά το «συμβούλιο αποτίμησης» σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου, θα ακολουθήσει το πρώτο ραντεβού-κατά κάποιες πληροφορίες μόνο με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών»-, καθώς η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να έλθει στην Αθήνα αργότερα και να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις από την Τετάρτη. Την ίδια ώρα πάντως, αν και θεωρείται πιθανότατη η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, παραμένει ασαφές το τι θα γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση έχει έτοιμο το blame game εναντίον των θεσμών, που διαφωνούν μεταξύ τους και καθυστερούν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Μετά τη διάψευση όσων διατηρούσαν υψηλές προσδοκίες για ουσιαστική μεσοπρόθεσμη παρέμβαση στο ζήτημα του χρέους (δηλαδή, υποχώρηση Βερολίνου) στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τη στρατηγική της, αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου», στοχεύοντας τόσο στην εξασφάλιση των αντίμετρων ώστε να αποτελέσουν το περιτύλιγμα για την ψήφιση των μέτρων, όσο και στην ένταση της όποιας πίεσης μπορεί να ασκήσει η Αθήνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στο εσωτερικό είναι προφανής η προσπάθεια της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να «βγαίνει μπροστά» με σειρά πρωτοβουλιών για το κυβερνητικό έργο, αλλά και σειρά δημοσίων εμφανίσεων. Μετά τις δύο πρώτες του παρεμβάσεις στον κυριακάτικο Τύπο, απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ και θα αναφερθεί στο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι βγάλει τη χώρα σε μνημονιακό ξέφωτο. Την ίδια ώρα αναμένεται «φουλ επίθεση» όλων των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στη ΝΔ, τόσο για θέματα διαφάνειας όσο και για τη σύμπλευση της αξιωματικών αντιπολίτευσεης με την ακραία γραμμή μερίδας των δανειστών.

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία για συντάξεις, εργασιακά και ενέργεια

Βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τα νομοσχέδια των μνημονίων της Κομισιόν και του ΔΝΤ που εστάλησαν χθες στην κυβέρνηση και τα οποία, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

-Πλαφόν 22% στη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2019.

-Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.

-Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.

-Αρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.