Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ξαφνική υποχώρηση Σόιμπλε στο ελληνικό θέμα;



Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή οι επαφές μεταξύ Βρυξελλών και Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν χθες με τον νυν υπ. Εξωτερικών Σ. Γκάμπριελ που «ανέβασε στροφές» ενεργοποιώντας τους εσωτερικούς εκλογικούς μηχανισμούς του κόμματός του. Σύμφωνα με το Euro2Day, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε επαφές, τόσο με τον Σ. Γκάμπριελ, όσο και με τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (που συναντά ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή), όσο και με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον έλληνα πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω» αλλά και να...
 συνέχεια
...μην ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών της ευρωζώνης, καθώς ακόμα είναι πρόωρο. Κατά τον κ. Γιούνκερ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις ακόμα εντός της ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδας και θα έπρεπε να υπάρξει σαφής πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας και μετά να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των 17 αρχηγών. Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν κατανοεί τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού καθώς θεωρεί ότι βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση και αντιμετωπίζει αντικρουόμενα συμφέροντα.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξει σαφής πρόοδος στο Eurogroup, καθώς η αλλαγή στάσης της Γερμανίας έγινε μόλις σήμερα (Πέμπτη) και είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Εταιρος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr ότι σε συνομιλίες που είχε ο Β. Σόιμπλε με υψηλά ιστάμενους παράγοντες της Κομισιόν είπε ότι «δεν πρέπει πλέον να κατηγορείται η Γερμανία για τις εμπλοκές, αλλά μόνο το ΔΝΤ».
Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, όχι πριν την τοποθέτηση του ΔΝΤ, που αναμένεται αρνητική αλλά μετά από αυτή, καθώς όπως εξήγησε όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο τι στάση θα κρατήσει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ αφού το ΔΝΤ τοποθετηθεί.
Αν η Γερμανία επικρίνει ανοικτά το Ταμείο και το απομονώσει, τότε πολλά «θετικά» μπορούν να συμβούν. Αν όμως ο Β. Σόιμπλε τοποθετηθεί θετικά για την Ελλάδα αλλά παραμείνει σιωπηλός στη συνέχεια (μετά δηλαδή την τοποθέτηση του ΔΝΤ) και πάλι θα φανεί ότι η Γερμανία κρύβεται πίσω από το Ταμείο. Πάντως ο Β. Σόιμπλε σε συνομιλία που είχε με αξιωματούχο της Κομισιόν χθες εκτίμησε ότι το ελληνικό θέμα δεν πρέπει να συρθεί άλλο και πρέπει να κλείσει μέχρι το Μάιο.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Κρ. Λαγκάρντ, στην οποία είπε ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι το Μάιο.
Διαβεβαιώση για λύση από Μέρκελ, «σιωπή» από Σόιμπλε
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον διαβεβαίωσε προσωπικά πως εργάζεται με στόχο μια λύση στο Eurogroup της Παρασκευής.
Σημειώνεται πως η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την οποία διαμήνυσε πως «ή θα βρεθεί λύση στο Eurogroup της Παρασκευής ή θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής» Στην τηλεφωνική επικοινωνία δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης και επισήμανε πως εργάζεται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, χωρις δηλώσεις αλλά και διαρροές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τον ελληνικό πρόγραμμα, την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι και το Eurogroup της Παρασκευής. Και οι δύο στη συνέχεια αναχώρησαν για τη Μάλτα όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνεδρίαση. Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχει φτάσει από τις 20:00 ώρα Ελλάδος στη Βαλέτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.