Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Πρόεδρος της Δημοκρατίας : Δεν νοείται Ευρώπη χωρίς κοινωνικό κράτος...

τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος...
Προκόπης Παυλόπουλος
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημονιακό καθεστώς και τίθενται υπό αμφισβήτηση θεσμοθετημένα εργασιακά, κοινωνικά ή άλλα δικαιώματα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «δεν νοείται Ε.Ε. και Ευρώπη χωρίς κοινωνικό κράτος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον κίνδυνο διάβρωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου που αποτελεί πυλώνα του δυτικού πολιτισμού, της Ε.Ε. και της Ευρώπης, αναφέροντας πως «το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης ή ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνική συνοχή, αλλά και ζήτημα πραγματικής Δημοκρατίας». Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς το κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπλήρωσε ο ΠτΔ. 

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τους τέσσερις κινδύνους...
συνέχεια
...που υπονομεύουν τα θεμέλια της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αναποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά και στη δύναμη που έχουν διάφοροι οργανισμοί που δεν υπακούουν σε κανόνες δικαίου, όπως είναι οι οίκοι αξιολόγησης. Οι τέσσερις κίνδυνοι -σύμφωνα με τον ΠτΔ- είναι οι εξής:

Ο «ιδιότυπος κυβερνητικός δεσποτισμός» (όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία των εξουσιών: νομοθετική εκτελεστική, δικαστική).
Μη αποτελεσματική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, δηλαδή αδυναμία απονομής της δικαιοσύνης με τρόπο που να αρμόζει σε ένα κοινωνικό κράτος και σε μία Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, ή ακόμη και τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης που οδηγεί στην αρνησιδικία.
Ορισμένοι υπερεθνικοί οργανισμοί, που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και δεν υπακούουν σε κανόνες δικαίου, παρεμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία με επιπτώσεις στα κράτη, αλλά και στον άνθρωπο. Τέτοιου είδους οργανισμοί υπονομεύουν την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και είναι, όπως είπε, ορισμένες αγορές που εκμηδενίζουν τους ανθρώπους, αλλά και οι λεγόμενοι οίκοι αξιολόγησης, για τους οποίους σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο για τους κανόνες λειτουργίας τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν τα κατάλληλα θεσμικά αντίβαρα και έλεγχος στη λειτουργία αυτών των οργανισμών. 
Η φθίνουσα πορεία του κοινωνικού κράτους δικαίου που αποτελεί εξαιρετικά «τοξικό» κίνδυνο υπονόμευσης της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο κατεξοχήν Οργανισμός που μπορεί να εξουδετερώσει τους κινδύνους που υπονομεύουν την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και να υπερασπιστεί τις βασικές αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, όπως είναι οι αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.