Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η συμφωνία της Μάλτας και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο...

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ καθυστέρησαν τη διαδικασία» 
Γιάννης Δραγασάκης, Αλέξης Τσίπρας
Γιάννης Δραγασάκης και Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τη συμφωνία της Μάλτας και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί, τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι ήταν αυτές ακριβώς που καθυστέρησαν τη διαδικασία, όπως αναγνώρισε και η Κομισιόν.
«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε αναλυτικά στις... εμμονές του Ταμείου:
♦ 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της πρώτης αξιολόγησης δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016 κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.
♦ Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.
♦ Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
♦ Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Καμμένος
Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Καμμένος 
 | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  Περιγράφοντας τη συμφωνία της Μάλτας ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε «υπερασπίσιμη στο σύνολό της» καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
→ Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
 Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.
→ Όχι ανταπεργία.
→ ΔΕΗ – εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.
 Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
→ Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
→ Εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος 
| ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Ν.Δ. για τη στάση της, σχολιάζοντας ότι αυτή βρίσκεται σε «δύσκολη θέση» και τόνισε προς τους υπουργούς ότι εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας.
«Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας», είπε.
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης σταχυολογώντας ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-22/04) θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος, ενώ είναι πιθανή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα εγκρίνει τη συμφωνία και θα προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Με τον τρόπο αυτό -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- θα δοθεί η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να επιταχύνουν τη δουλειά σε προγράμματα ΕΣΠΑ, κοινωφελούς εργασίας και καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας, αλλά και να συνεχιστεί η καλή δουλειά που γίνεται αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων και όσο το επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Ειδική αναφορά έκανε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στους τομείς υγείας και παιδείας, αλλά και στα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ που πρέπει να επιταχυνθούν χωρίς καμία κωλυσιεργία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.