Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

H τελευταία τρικλοποδιά;


Εδώ και εβδομάδες ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή οδηγία στους υπουργούς του να κλείσουν τη συμφωνία κάνοντας όλους, τους ιδιαίτερα επώδυνους, συμβιβασμούς. Όμως κάθε φορά, λίγο πριν κλείσει η συμφωνία, το ΔΝΤ και από κοντά ο Β. Σόιμπλε,  έβαζαν νέες απαιτήσεις στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα την ελληνική πλευρά και αναβάλλοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το μεν ΔΝΤ γιατί δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ περιμένει τον πρόεδρο Τραμπ να διευκρινίσει την στάση που θα κρατήσει ο απέναντι στην Ευρώπη. Ο δε Σόιμπλε γιατί προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό χαρτί στις γερμανικές εκλογές αλλά και να αξιοποιήσει την ελληνική κρίση για να ανασχηματίσει την ευρωζώνη και την ΕΕ σύμφωνα με τα σχέδια του.
Παρότι δεν εκφράζεται δημόσια, ο εκνευρισμός που επικρατεί στην Κομισιόν για αυτές τις  σκόπιμες καθυστερήσεις είναι μεγάλος. Για αυτό, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συζήτησε την Τρίτη την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ακούστηκαν ευθείες βολές όχι μόνο κατά του ΔΝΤ αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Έτσι αποφασίστηκε...
 συνέχεια
...και η κραυγή των 44 ευρωβουλευτών ("Σταματήστε να καταστρέφετε την Ελλάδα")http://tvxs.gr/news/ellada/stamatiste-na-katastrefete-tin-ellada-zitoyn-44-eyroboyleytes που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής.
Στην συνομιλία της με τον Αλέξη Τσίπρα και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει τον υπουργό της, αναγνωρίζοντας ότι η εμπλοκή της ελληνικής κρίσης στην γερμανική προεκλογική εκστρατεία δεν βοηθάει παρά την ακροδεξιά. Όπως επίσης και το κόμμα των Φιλελευθέρων, που αγωνίζεται να ξαναμπεί στη Βουλή και έχει κάνει την Ελλάδα κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Απομένει να δούμε, τις επόμενες ώρες, αν οι υποσχέσεις της κυρίας Μέρκελ αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν ή θα πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη του παροιμιώδους καιροσκοπισμού της. Σε κάθε όμως περίπτωση, ακόμη και αν πρώτα ο Σόιμπλε και ύστερα το ΔΝΤ υποχωρήσουν και η αξιολόγηση κλείσει, δεν θα πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της περιπέτειας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει την στρατηγική της με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες αξιολογήσεις μέχρι το 2018. Και επομένως και άλλες τρικλοποδιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.