Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

O Κώστας Γαβράς μιλάει γιά τίς Γαλλικές προεδρικές εκλογές...

Το jamais στη Λεπέν τα λέει όλα

Με το πρωτοσέλιδο της γαλλικής αριστερής εφημερίδας Humanité συμφωνεί ο μεγάλος Ελληνας σκηνοθέτης που κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία

"Το πρωτοσέλιδο της Humanité, αυτό το «jamais» (ποτέ) στη Μαρίν Λεπέν, τα λέει όλα. Το ίδιο και η πρώτη δήλωση του Μπενουά Αμόν, υποψηφίου των Σοσιαλιστών, με την οποία, παρά την πίκρα από την ήττα του, κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν στον β’ γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και συγχρόνως με συγκίνησαν η ειλικρίνεια αλλά και η άμεση αντίδρασή του. Επιπλέον, ο Αμόν, που τον γνωρίζω λίγο προσωπικά, νομίζω ότι έχει ιδέες πολύ καινούργιες, που είναι δύσκολο να περάσουν αμέσως. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι το μέλλον, παρά εκείνος που θα έχουμε τελικά πρόεδρο τα επόμενα χρόνια.
Δεν είμαι, όμως, απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Ο Μακρόν είναι η καλύτερη λύση από όλες τις άλλες - εκτός από τον Αμόν, φυσικά. Πρέπει να γίνει συσπείρωση εναντίον της Λεπέν, πρέπει να δείξουν οι Γάλλοι και όλοι μας ότι η Λεπέν είναι τελείως απαράδεκτη. Το πρόγραμμά της είναι τρομερά επικίνδυνο, κυρίως όταν απευθύνεται στους «πατριώτες» και μιλά στο όνομα του λαού.
Το πρόβλημα είναι, βλέπετε, ότι έχουμε στη Γαλλία ένα είδος «τραμπισμού», αρχίζει να δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα για τους διανοούμενους, που ο απλός λαός αυτόματα το αγκαλιάζει, χωρίς να σκεφτεί ότι οι διανοούμενοι δεν είναι ελίτ, ούτε έχουν σχέση με τους πλούσιους και την άρχουσα τάξη, είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, έχουν μελετήσει τα θέματα, έχουν προχωρήσει τη σκέψη τους.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυπηρό από το να βλέπεις τον γαλλικό λαό, που υπέφερε πολύ από τη γερμανική κατοχή και τη γαλλική άκρα Δεξιά εκείνης της εποχής, να ψηφίζει το Εθνικό Μέτωπο. Είναι πρόβλημα παιδείας, οι άνθρωποι στη Γαλλία δεν έχουν μάθει ότι υπάρχουν μερικές ιδεολογίες που είναι απαράδεκτες. Ακόμα και ο Φιγιόν να ήταν στον β’ γύρο, θα έπρεπε να τον ψηφίσουμε, όπως κάναμε το 2002 με τον Ζακ Σιράκ".

25.04.2017
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.