Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Ποια... μύγα τσίμπησε τον Κυριάκο;

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μας εξήγησε ότι φταίνε οι δανειστές διότι δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα του... 2012 
 | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Και ξαφνικά η Ν.Δ. έγινε πιο... συναινετική. Ή τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσαν κάποιοι.
Διά στόματος αρχηγού από τη Θεσσαλονίκη τέθηκαν ως «εθνική προτεραιότητα» το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (ΕSM), οι δύο στόχοι δηλαδή που θέτει ως προτεραιότητα και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία της Πειραιώς «ανακάλυψε» πως έχουν ευθύνες και οι δανειστές, δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα για το ναυάγιο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Οι δανειστές φταίνε επίσης διότι, όπως μας εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα του... 2012, δηλαδή επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Σημαίνουν άραγε όλα αυτά ότι αιφνιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση σε περίπτωση που και στις 15 Ιουνίου, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, δεν ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση ή δεν κλείσει καν η αξιολόγηση;

Με τα μέτρα συμφωνεί
Κάθε άλλο. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. διατείνονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε...
συνέχεια
...στην πραγματικότητα να «μαλακώσει» τη στάση του και να ρίξει βολές και κατά των δανειστών -ηπιότατες είναι η αλήθεια- καθώς η κομματική του βάση δυσαρεστήθηκε από την ανακοίνωση του κόμματος μετά τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα.
Η βάση του κόμματος, κατά τους ίδιους, είδε με ανακούφιση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. να ψηφίζουν, μόνοι αυτοί, τα επαχθή μέτρα που απαίτησαν οι δανειστές. Μέτρα με τα οποία η Ν.Δ. δεν διαφωνεί επί της ουσίας, παρότι μιλά για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, αλλά τα καταψήφισε στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί.
Τακτική όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες εντός κόμματος, πολύ περισσότερο που υπάρχει η αίσθηση ότι είναι ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης που κινεί τα νήματα και δίνει τη γραμμή.
Οι δυσαρεστημένοι, με βάση όλα όσα προαναφέραμε, από τη «χαιρέκακη» ανακοίνωση του κόμματος, που απέδιδε την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση για το ναυάγιο του Eurogroup, δίχως λέξη για τους δανειστές, δεν ήταν λίγοι.
Αυτούς εξέφρασε άλλωστε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Δένδιας, στην ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο την Πέμπτη, όταν, με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια από τον αρχηγό της Ν.Δ., επέρριψε ευθύνες και στους δανειστές: «Θέλουμε την Ελλάδα ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οχι ένα κράτος επαιτών, υποτελών της Γερμανίας και των δανειστών. Εχουν και αυτοί τις μεγάλες ευθύνες τους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε. Ερχεται η ώρα που θα τους κοιτάξουμε στα ίσια. Θα μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα τους, όχι πίσω τους.
Συνέταιροι και φίλοι, όχι υπήκοοι και όμηροι». Παρεμπιπτόντως, κάποιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Δένδια σε κάποια επόμενη φάση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Πιο προσεκτικά...
Ολα αυτά ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβάλει κατά τι τη στάση του προκειμένου, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του στο κόμμα, να μη γίνεται τόσο εμφανές ότι μόνος στόχος του είναι η κατάκτηση της εξουσίας, ανεξαρτήτως αν η χώρα καταστρέφεται.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει πως, αν οι εξελίξεις αποβούν αρνητικές, θα καθίσει εν μιά νυκτί στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για να χαράξουν εθνική γραμμή.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις διαρροές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που διοχετεύονται, βάσει των οποίων «σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα του “τέταρτου μνημονίου” (σ.σ. έτσι αποκαλούν τα νέα μέτρα) κρίνονται αρνητικά σε ποσοστό πάνω από 85%.
Σε ποσοστό 87% οι πολίτες ανησυχούν ότι η ζωή τους τον επόμενο χρόνο θα γίνει χειρότερη. Η εικόνα δε του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει συντριπτικά καλύτερη σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα, καθώς υπερέχει όχι μόνο σε δημοτικότητα και καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και σε επιμέρους ποιοτικούς δείκτες, όπως ικανότητα να φέρει επενδύσεις, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις κ.λπ.».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.