Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Άδειασμα από ...Βρυξέλλες!

Και ξαφνικά... γκρεμίστηκε η ρητορική του Κυριάκου...

«Εμείς  δεν δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο». Αυτή η φράση Ευρωπαίου αξιωματούχου έρχεται να γκρεμίσει τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που...
πολιτεύεται υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων της Αθήνας με τους δανειστές. Παράγων των Βρυξελλών, με γνώση των διαπραγματεύσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα αλλαγής των στόχων που θέτει το πρόγραμμα. Εμφανίστηκε άλλωστε βέβαιος ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθούν, ενώ επισήμανε πως όλες οι πλευρές εργάζονται με στόχο μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε άλλωστε πως οι Βρυξέλλες είναι...

συνέχεια
 «εξαιρετικά ικανοποιημένες» από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% το 2016, μεταφέροντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός πλαισίου και θα επιτευχθεί ο στόχος 1,75% του 2017, ο στόχος 3,5% του 2018 και πως το τρέχον πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Ολα αυτά θα ισχύσουν παρά τη νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2% το 2017 αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,7%, ενώ διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν αλλάζουν τους στόχους τους αναφορικά με το Μνημόνιο.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή αλλάζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη μόνο «εάν προκύψουν απρόβλεπτες συνθήκες» και «αλλάξει η πορεία» εφαρμογής του προγράμματος. Ούτως ή άλλως, επισήμανε, η Επιτροπή «δεν εργάζεται έτσι, δεν λαμβάνει υπόψη τους εκλογικούς κύκλους ή άλλες περιστάσεις». Και κατέληξε λέγοντας πως «οι τρέχουσες προβλέψεις μας βασίζονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνέχεια της υιοθέτησης των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί».

Από τις πληροφορίες προκύπτει μάλιστα ότι το ΔΝΤ πράγματι «θεωρεί σημαντικό» το να διαβεβαιώσει η Ν.Δ. πως θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, κάτι που πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι. Ο αξιωματούχος σημείωσε πως είναι σημαντικό το ζήτημα της ύπαρξης «πολιτικής συνέχειας» στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αρκούμενος να σημειώσει πως «το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει ευρεία συναίνεση στο πακέτο μεταρρυθμίσεων».

Ενδιαφέρον ήταν επίσης το γεγονός ότι άφησε «παράθυρο» για παραπάνω θετικά μέτρα το 2018 ή το 2019. Σημείωσε βέβαια ότι αυτό θα το γνωρίζουμε τον Μάιο εκείνου του έτους, καθώς θα γίνουν τότε γνωστά τα επιτεύγματα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα σχηματίζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές, διαδικασία η οποία βασίζεται στον αναλυτικό κατάλογο των ενεργειών που σχημάτισαν οι δύο πλευρές. Η πλήρης λίστα περιλαμβάνει 140 προαπαιτούμενες δράσεις, 78 εκ των οποίων πρέπει να νομοθετηθούν (είτε κοινοβουλευτικά είτε με υπουργικές αποφάσεις κ.ά.).


Ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει ότι η Βουλή πρέπει να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 17 Μαΐου ώστε να δοθεί η θετική επικύρωση στο προσεχές Γιούρογκρουπ. «Εργαζόμαστε με άξονα μια συνολική πολιτική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα έλθει στα τέλη Ιουνίου.

Οσον αφορά το χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος ήταν εξαιρετικά φειδωλός λόγω του πολιτικά ευαίσθητου χαρακτήρα της διαδικασίας. Επισήμανε πως υπάρχουν οι αποφάσεις του Μαΐου του 2016 και πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένα...


efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.