Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. politiko-mnimosuno-gia-ton-kwnstantino-mitsotaki-sti-bouli

«Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο τίμησε τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων επί 58 χρόνια.
Η συνεδρίαση διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας και για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μίλησαν μέχρι τώρα ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για 15 λεπτά. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για 10 λεπτά.Η ειδική αυτή συνεδρίαση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».
«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».
«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια».
«Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.
  Τσίπρας: Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των πολιτικών του
συνέχεια
Αφορμή για να ξεφύγει η Βουλή από την διαρκή έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε το πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ήταν άλλωστε ο ίδιος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που «υπηρέτησε» με συνέπεια το ρόλο του μετριοπαθούς πολιτικού. Αυτό το πολιτικό στίγμα έδωσε για τον εκλιπόντα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε οτι ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ ήταν πολιτικός αντίπαλος για την παράταξη της αριστεράς.
Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «θα τον θυμόμαστε ως ένα σημαντικό ηγέτη της παράταξης του που απέφυγε συστηματικά να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία και τον διχαστικό λόγο. Αυτό αποτελεί μια σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη» δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποίο εκτός των άλλων ζητούσε από τα κομμάτα της αντιπολίτευσης να βάλουν πλάτη για το χρέος.Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να μπει στην ουσία των πεπραγμένων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «Ανήκει πλέον στην ιστορία και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει δεν κρίνει» δήλωσε και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο εκλιπών «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των πολιτικών του επιλογών ακόμα και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε».
Αναγνώρισε επίσης ότι ως αρχηγός της ΝΔ επιχείρησε να απαλλάξει την παράταξη του από τα κατάλοιπα της μισαλλοδοξίας καθώς δεν υπήρξε δέσμιος τέτοιων προκαταλήψεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και Συνασπισμού στα τέλη της δεκαετίας του 80. «Οφείλουμε να αποδεχθούμε» είπε «ότι το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προυπόθετε την οριστική υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων». Την υπέρβαση αυτή πίστωσε και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Μιλώντας τέλος για τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον εκλιπόντα του αναγνώρισε ότι διατήρησε χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας.
Η συγκινητική ομιλία του Κυριάκου για τον πατέρα του
Στην πολιτική πορεία και την παρακαταθήκη που άφησε ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας τις αξίες αλλά και την διορατικότητα του πρώην πρωθυπουργού.
«Δεν επεδίωξε την δημοφιλία αλλά τον σεβασμό. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση των επιχειρημάτων του, αναζητούσε την μετριοπάθεια. Απευθύνονταν περισσότερο στην λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι ηγήσε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πολιτικό μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην αγάπη και τον σεβασμό που έτρεφε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για το κοινοβούλιο στα έδρανα του οποίου έκατσε για πρώτη φορά σε ηλικία 29 ετών.
Με γενναιότητα τήρησε τις αρχές τους. Τον αποχαιρέτησε η κοινωνία η οποία στάθηκε σκληρά απέναντί του αλλά τον αποχαιρέτησε με θέρμη.  Μια κοινωνίας που τίμησε την  πολιτική του πορεία που ξεκίνησε από την αντίσταση στους Γερμανούς και ολοκληρώθηκε δύο εβδομάδες πριν πεθάνει όταν έδωσε συνέντευξη για την Κρήτη. Η στάση απέναντι στον θεσμό του κοινοβουλίου ήταν ξεχωριστεί . Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές και η συμβουλή του στους νεότερους ήταν απλή. “Να ακούτε όλου τους συνομιλητές και να μην έρχεστε μόνο όταν είναι να μιλήσετε”.»Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν του εξέφραζε την δυσαρέσκεια του για την εικόνα του κοινοβουλίου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του απαντούσε: «Οι βουλευτές δεν διορίζονται εκλέγονται».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ για τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
«Η πολιτική του διαδρομή πέρασε δια πυρός και σιδήρου και πέτυχε την μεγάλη σύνθεση της κεντροδεξιάς. Κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να δεσμευτεί για πράγματα που δεν μπορεί να τηρήσει. Η κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή ήταν μια ομιλία του ενός λεπτού. Όταν σε μια δύσκολη στιγμή και συγκρατώντας τα δάκρυα του, ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ενότητα μετά την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη».Παράλληλα μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις προβλέψεις που είχε κάνει για την πορεία της οικονομίας αλλά και για την επιθέσεις που είχε δεχθεί από τα συνδικάτα.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε την χώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία Ασφαλώς δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός κριτής, ωστόσο θα αναφερθώ σε τρία επιτεύγματα τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η αποκατάσταση της  δημοσιονομικής ισορροπίας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Για πολλούς ήταν κυνικός ήταν ένας σύγχρονος Τειρεσίας αλλά η κοινωνία τώρα τον δικαιώνει  Δεν ήταν κυνικός, είχε εμπιστοσύνη στον λαό μας, δεν φοβόταν τον έλληνα αρκεί να το πάρει την  απόφαση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Προϋπόθεση για την φυγή προς τα εμπρός είναι η αλήθεια. Ουδείς δεν γνωρίζει τι θα είχε γίνει αν συνέχιζε να κυβερνά την χώρα. “Η ιστορία δεν γράφετε με αν” απαντούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.»
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ημέρα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφάσισε να παραιτηθεί. «Τον ρώτησα γιατί παραιτήθηκε και ο ίδιος μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. “Γιατί το είχα πει”».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον Διονύσιο Σολωμο που είχε πει «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές. Με την έννοια αυτή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και την γαλανόλευκη στην τελευταία του κατοικία».
Ολόκληρο τό δημοσίευμα στό : thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.