Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Το Θωρηκτό Ποτέμκιν καταπλέει στο Ηρώδειο με συνοδεία από την Κ.Ο.Α.

Το αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάιν θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ
Ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας κινηματογραφίας που ενέπνευσε δεκάδες μεταγενέστερους σκηνοθέτες και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης διαχρονικά, κυρίως λόγω των επαναστατικών αλλαγών που επέφερε στην τέχνη του μοντάζ, το θρυλικό «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898-1948) καταπλέει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Η ταινία θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Γενς Τρέστερ (Jens Troester). Η μουσική που επιλέχτηκε για την προβολή είναι η εκδοχή που παρουσιάστηκε το  1976 στη Μόσχα, με αποσπάσματα από πέντε συμφωνίες (4,5,8, 10 και 11) του Σοστακόβιτς που «συμπορεύονται» με τη συγκλονιστική 65λεπτη κινηματογραφική αφήγηση.
Η ιστορία του πραγματικού Θωρηκτού Ποτέμκιν
Στις 27 Ιουνίου του 1905 οι ναύτες του θωρηκτού το οποίο έφερε
την ονομασία «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας», είχε καθελκυστεί επτά χρόνια νωρίτερα και, ως μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, θεωρούνταν το πλέον σύγχρονο και δυνατό πολεμικό πλοίο της κατηγορίας του, εξεγέρθηκαν εναντίον των αξιωματικών. Αφορμή στάθηκε το χαλασμένο κρέας του συσσιτίου που οι ναύτες αρνήθηκαν να το φάνε και παραπονέθηκαν στους ανωτέρους τους, με αποτέλεσμα την εν ψυχρώ εκτέλεση του εκπροσώπου τους Γκριγκόρι Βακουλίντσουκ από τον αξιωματικό Ιππόλυτο Γκιλιαρόβσκι, την οργή των ναυτών και την εξέγερσή τους..  Όταν το πλοίο πέρασε στην κατοχή τους, οι ναύτες οργάνωσαν μία επιτροπή, με επικεφαλής τον Αφανάσι Ματουσένκο και αποφάσισαν να πλεύσουν προς την Οδησσό όπου είχε ξεκινήσει γενική απεργία. Στην Οδησσό πια η κηδεία του Βακουλίντσουκ εξελίχθηκε σε πολιτική διαμαρτυρία, την οποία προσπάθησε να καταπνίξει ο στρατός. Το θωρηκτό κυνηγημένο απέπλευσε για λιμάνια της Ρουμανίας και της Κριμαίας όπου όμως τους αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό τους. Τελικώς χωρίς φαγητό και νερό οι ναύτες του Ποτέμκιν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Κονστάντσα, όπου οι Ρουμάνοι δέχτηκαν να τους προσφέρουν άσυλο και προμήθειες, με την προϋπόθεση να εγκαταλείψουν το θωρηκτό. Έτσι οι ναύτες παρέδωσαν το Ποτέμκιν, το οποίο πέρασε πάλι στα χέρια του ρωσικού ναυτικού.... Η ανταρσία ωστόσο θεωρήθηκε «προάγγελος» της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917) και έτσι την είχε αντιμετωπίσει και ο Βλαντιμίρ Λένιν δηλώνοντας ότι το «Ποτέμκιν» έμεινε «ένα ανίκητο έδαφος της επανάστασης και, όποια και αν ήταν η τύχη του, έχουμε μπροστά μας ένα αναμφισβήτητο και σημαντικότατο γεγονός: την απόπειρα σχηματισμού ενός πυρήνα επαναστατικού στρατού».

 
Γιά νά δείτε πώς έχει...

Η ιστορία της ταινίας «Το Θωρηκτό Ποτέμκιν»
καθώς καί ολόκληρο τό άρθρο τού Newpost.gr πιέστε :  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.