Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ούτε οι πολιτικοί μπορούν να δικάζουν, ούτε οι δικαστές να πολιτεύονται...

Η Δικαιοσύνη και οι συνδικαλιστές της: Μια ανακοίνωση που δεν έπρεπε να βγει

Αυτή την ανακοίνωση είναι αδύνατο να την έχουν γράψει δικαστικοί λειτουργοί. Αλίμονο, αν το έχουν κάνει. Οι πολίτες και οι πολιτικοί μπορούν να έχουν λάθος αντίληψη για την Δικαιοσύνη. Οι λειτουργοί της όχι.
Όσα αναφέρει  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα έπρεπε να έχουν εξοργίσει τα μέλη της-  ήδη κάποιοι έχουν αντιδράσει.  Αυτό το κείμενο  είναι λόγος κατάθεσης μομφής στη διοίκηση ενός σωματείου.
Με όσα υπογράφει, τραυματίζει τη Δικαιοσύνη, υποβιβάζει τον δικαστικό  λειτουργό σε  κομματικό πιονέρο, εναντίον άλλου κόμματος, ενώ  διέπεται από προχειρότητα και  διάθεση για παραπληροφόρηση. Είναι δυνατόν να τα δέχονται οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας; Αυτά δεν είναι καν συνδικαλισμός. Είναι ανακοίνωση Τοπικής Οργάνωσης κόμματος. Της ΝΔ εν προκειμένω.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν είναι Θεσμός της Δικαιοσύνης- πόσο μάλλον το σημερινό  διοικητικό της συμβούλιο. Όμως όσοι μετέχουν στην Ένωση υπηρετούν το θεσμό της Δικαιοσύνης. Και  το πρώτο που οφείλουν είναι να αποδεικνύουν όσα λένε. Χωρίς αποδείξεις  δεν υπάρχει απονομή Δικαιοσύνης. Οι αποδείξεις είναι ντοκουμέντα, όχι υπαινιγμοί.
Αυτά λείπουν από τη συγκεκριμένη  ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ούτε μια παράγραφός της αντάξια του δικαστικού λειτουργήματος. Ας δούμε κάποιες αναφορές:
Πρώτο. Από ποιους επιχειρείται «συστηματικά και μεθοδικά εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός». Από πόσο καιρό ακριβώς;  Μήπως από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ προηγουμένως  με τον «παναθηναϊκάκια» του Σαμαρά και τα παραδικαστικά κυκλώματα ήταν  όλα φυσιολογικά;
Και πώς ακριβώς  επιχειρείται αυτή η «χειραγώγηση»;
 συνέχεια
 Πήρε κανέναν δικαστή τηλέφωνο ο Κοντονής; Υποδείχθηκε από τη κυβέρνηση κάποια απόφαση;  Όλο εναντίον της αποφασίζουν-πώς τους χειραγωγεί; Η διατύπωση γνώμης είναι… παρέμβαση; Δικαιοσύνη με ησυχία νεκροταφείου δεν απονέμεται.
Δεύτερο. Ποιος φανατικός έβαλε στην ανακοίνωση «το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»; Ποιος εμπόδισε τους Ελληνες δικαστές να κάνουν αυτό που νομίζουν; Ας αναφέρουν ένα παράδειγμα.
Όταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λέει ότι «υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα» εννοεί την αναφυλαξία στην κριτική, ή την ωμή αλλοίωση των γεγονότων;
Αυτό δεν κάνει όταν λέει ότι «εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών».
Η Θάνου την οποία εννοούν ΔΕΝ ήταν  άμισθη σύμβουλος του Πρωθυπουργού, όταν κατέθετε τη γνωστή πρόταση. Ήταν νόμιμη επικεφαλής της Ελληνικής Δικαιοσύνης και άσκησε δικαίωμά της. Είχε προβλέψει μήπως η Ένωση το μέλλον; Ή έτσι διαβάζουν τα μέλη της τα γεγονότα; Γιατί αυτή η αντιστροφή και διαστροφή;
Τρίτο. Ποιοι είναι οι  «βρώμικοι μηχανισμοί που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» – έμμισθων κονδυλοφόρων»  στους οποίους αναφέρεται η Ένωση. Για δεν τους κατονομάζει, δεν προσκομίζει στοιχεία και δεν απευθύνεται  στη…. Δικαιοσύνη;  Πώς νοείται δικαστικοί να εκτοξεύουν τέτοιες κατηγορίες  για τόσο φοβερά πράγματα χωρίς ένα όνομα, ή ένα στοιχείο;  Αυτά που περιγράφει είναι ποινικά αδικήματα. Γιατί δεν απευθύνεται στον… αρμόδιο εισαγγελέα;
Τι  ακριβώς εννοεί λέγοντας «οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους». Μήπως να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και οι  ίδιοι οι βουλευτές;
Και τέλος,  έλεος. Από πότε δικαστικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν την «αδηφάγο εκτελεστική εξουσία», με βάση τις… δημοσκοπήσεις  αναφέροντας  ότι «η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)»; Τι τους ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις; Έτσι απονέμεται η Δικαιοσύνη -με την … πρόθεση ψήφου;
Αυτή η ανακοίνωσή -που λειτούργησε συμπληρωματικά με τις θέσεις της ΝΔ αυτή την περίοδο- εκθέτει τη Δικαιοσύνη με τις διατυπώσεις της και μόνο. Αλίμονο, αν κάποιοι δικάζουνε όπως γράφουν. Η απόσυρσή της θα ήταν σωτηρία για το κύρος των δικαστικών λειτουργών, που οφείλουνε να κάνουνε τη δουλειά τους και τα κόμματά να κάνουν τη δική τους. Ούτε οι πολιτικοί μπορούν να δικάζουν, ούτε οι δικαστές να πολιτεύονται. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.