Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΩΤΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                          
 ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ   
                                                                                                                                                                                                                         
«ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΛΩΤΩΝ ΕΞΕΔΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ»

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς σε ακολουθία των προφορικών διαμαρτυριών, απέστειλε πρόταση νόμου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για την απαιτούμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις πλωτές εξέδρες. Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου και τη δέσμευσή του για την επανεξέταση του θέματος.

Συγκεκριμένα με την με αρ. πρωτ. 7681/16.08.2017 επιστολή του με Θέμα : «Αλλαγή νομοθεσίας αδειοδότησης πλωτών εξεδρών εντός και εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα (ΘΖΛ) – Πρόταση τροπολογίας», ο Δήμαρχος Μυκόνου αναλύει τη νομοθεσία που διέπει την αδειοδότηση των πλωτών εξεδρών και εστιάζει στην σημερινή κατάσταση, όπου παρατηρείται η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση πλωτών εξεδρών από ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και πλωτά συστήματα φύλαξης σκαφών. Στη συνέχεια, επισημαίνει πως λόγω της κατασκευής πληθώρας κατοικιών πλησίον της θάλασσας, έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες πλωτές εξέδρες με σκοπό την καθημερινή πρόσδεση των σκαφών τους, καταστρατηγώντας το σκοπό του νόμου με συνέπεια, η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών, να εξυπηρετεί θέσεις μονίμου ελλιμενισμού σκαφών.

Επιπρόσθετα, τονίζει πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να «ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια», αλλοιώνοντας το φυσικό κάλλος και την ακτογραμμή του νησιού.

Καταλήγει πως θεωρεί αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που σχετίζεται άμεσα με την αισθητική του τόπου μας, να μην ζητείται η σύμφωνη τουλάχιστον γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κανένας πλην του ντόπιου δεν γνωρίζει και δεν συναισθάνεται καλύτερα τις ανάγκες του τόπου του, ενώ ταυτόχρονα κανένας υπάλληλος οποιουδήποτε Υπουργείου δεν μπορεί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα αισθητικής και διαφύλαξης του δικού μας θαλασσίου ή μη περιβάλλοντος.

Τέλος, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν επαναπροωθεί στον Υπουργό την υπ’ αριθ. 87/2015 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου, με την οποία διαμαρτύρεται έντονα, προς κάθε αρμόδια αρχή για την μη συμμετοχή του Δήμου με αποφασιστική γνωμοδότηση του σε αποφάσεις τοποθέτησης πλωτής εξέδρας και ζητά την άμεση τροποποίηση της με αριθμ.8220/131/14 υπουργικής απόφασης η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1651 Β΄/23 Ιουνίου 2014 με προσθήκη εδαφίου.

Συγκεκριμένα απαιτεί την κατάργηση του άρθρου 27 του Ν.4256/14 και επαναφορά της διάταξης του άρθρου 14 παρ.5 του Ν.2971/2001 που προέβλεπε σύμφωνη γνώμη των Ο.Τ.Α.

Μύκονος, 21-08-2017                                  
                                                         ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

* Ακολουθεί το σύνολο της επιστολής


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            Μύκονος, 16-08-2017         ΕΠΕΙΓΟΝ          
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                     Αριθ. Πρωτ.: -7681-
                                                                                      Αριθ. Φ.: -15ε5-MYKLOGO2
             
ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                   
Γραφείο     :  Δημάρχου
Πληροφορίες  :  Δημήτρης Τζάνος      
Τηλέφωνα      :  (22890) 23.261,  22.201                                   
FAX     :  (22890) 22.229
Email              :  mayor@mykonos.gr                                                                       
                                       





ΘΕΜΑ: «Αλλαγή νομοθεσίας αδειοδότησης πλωτών εξεδρών εντός και εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα (ΘΖΛ) – Πρόταση τροπολογίας».

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. 87/2015 απόφαση το Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου.



Κύριε Υπουργέ,


Με την υπ’ αριθμ. 8220/131/14 (ΦΕΚ Β’ 1651/2014) απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, επιφάνειας μέχρι εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων, στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, για εποχιακή χρήση.
Στο άρθρο 5  της ως άνω απόφασης προβλέπονται τα εξής:
5. α. Εφόσον η πλωτή εξέδρα τοποθετείται εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα (ΘΖΛ) ο ενδιαφερόμενος καταθέτει απλώς αίτηση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή μαζί με φάκελο που περιέχει τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε τρία (03) αντίγραφα:
αα) Τοπογραφικό διάγραμμα, υπογεγραμμένο από τοπογράφο μηχανικό, στο οποίο αποτυπώνεται η θέση της πλωτής εξέδρας σε σχέση με την ακτογραμμή.
ββ) Αναλυτική τεχνική περιγραφή της πλωτής εξέδρας που συμπεριλαμβάνει το κατασκευαστικό σχέδιο, το σχέδιο γενικής διάταξης, το σχέδιο ασφαλούς αγκύρωσής της, τη μελέτη αγκυροβολίας, τη μελέτη αντοχής, τη μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση και τη μελέτη ευσταθείας αυτής υπογεγραμμένα από Ναυπηγό Μηχανικό καθώς και βεβαίωση του κατασκευαστή ότι τα υλικά δεν είναι τοξικά και γενικά δεν επιδρούν δυσμενώς στο θαλάσσιο περιβάλλον.
β. Η αρμόδια Λιμενική Αρχή εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεση του φακέλου δικαιολογητικών, και εφόσον αυτός είναι πλήρης, διαβιβάζει από ένα αντίγραφο του φακέλου μαζί με τη σχετική εισήγησή της:
– στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων
– στη Γενική Γραμματεία Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού και
– στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία
Η Γενική Γραμματεία Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων και η Κτηματική Υπηρεσία οφείλουν να διατυπώσουν τη γνώμη τους προς τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εντός είκοσι (20)ημερών από τη λήψη του φακέλου.
Επιπλέον με το άρθρο 27 του Ν. 4256/2014, η παρ. 5 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001 (Α` 285) αντικαταστάθηκε ως εξής:
«5. α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπεται, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος και σύμφωνα με τη διαδικασία της περίπτωσης β`, να τοποθετούνται στη θάλασσα, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό, πλωτές εξέδρες επιφάνειας μέχρι εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων και για εποχιακή χρήση μέχρι έξι μηνών, για την εξασφάλιση πρόσβασης και για την επιδίωξη σκοπών που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, καθώς και για πολιτιστικούς σκοπούς.
γ. Για την τοποθέτηση και χρήση πλωτής εξέδρας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, δεν απαιτείται η διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Δεν επιτρέπεται η χρήση των εξέδρων για εγκατάσταση και λειτουργία εστιατορίων ή κέντρων αναψυχής.
δ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζεται το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος για την τοποθέτηση και χρήση της πλωτής εξέδρας, ο τρόπος καθορισμού του, ο φορέας και η διαδικασία είσπραξης του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
ε. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου και ιδίως αυτές που αφορούν σε όρους και σε τεχνικά ζητήματα ή προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι τοποθετούμενες εξέδρες, καθώς και στη συντήρηση και την απομάκρυνση τους και τις συνθήκες πρόσβασης σε αυτές από και προς την ξηρά.»
Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι, να παρατηρείται η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση πλωτών εξεδρών από ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και πλωτά συστήματα φύλαξης σκαφών. Επειδή στο νησί μας έχουν κατασκευασθεί πλησίον της θάλασσας πληθώρα κατοικιών, έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες πλωτές εξέδρες για την καθημερινή πρόσδεση των σκαφών τους, καταστρατηγώντας το σκοπό του νόμου με συνέπεια, η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών, να εξυπηρετεί θέσεις μονίμου ελλιμενισμού σκαφών.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να «ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια», αλλοιώνοντας το φυσικό κάλλος και την ακτογραμμή του νησιού.
Θεωρούμε αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την αισθητική του τόπου μας, να μην ζητείται η σύμφωνη τουλάχιστον γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κανένας πλην του ντόπιου δεν γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του τόπου και κανένας υπάλληλος οποιουδήποτε Υπουργείου δεν μπορεί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα αισθητικής και διαφύλαξης του θαλασσίου ή μη περιβάλλοντος.
Για τους λόγους αυτούς σας επαναπροωθώ την υπ’ αριθ. 87/2015 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου, με την οποία διαμαρτυρόμαστε έντονα, προς κάθε αρμόδια αρχή για την μη συμμετοχή του Δήμου με αποφασιστική γνωμοδότηση του σε αποφάσεις τοποθέτησης πλωτής εξέδρας και ζητάμε την άμεση τροποποίηση της με αριθμ.8220/131/14 υπουργικής απόφασης η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1651 Β΄/23 Ιουνίου 2014 με προσθήκη εδαφίου.
Συγκεκριμένα απαιτούμε την κατάργηση του άρθρου 27 του Ν.4256/14 και επαναφορά της διάταξης του άρθρου 14 παρ.5 του Ν.2971/2001 που προέβλεπε σύμφωνη γνώμη των Ο.Τ.Α.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Εν αναμονή της απάντησης σας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μυκόνου


Κωνσταντίνος Π. Κουκάς

Πίνακας Αποδεκτών:

1. Υπουργό Τουρισμού
κα. Έλενα Κουντουρά
Λ. Αμαλίας  12 ΤΚ 10557 Αθήνα Αττικής
Τηλ: 210 3736001
2. Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων
κ. Χρήστο Λαμπρίδη
Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1-Ε2 ΤΚ 185 10 Πειραιάς
Τηλ.: 213 1371700
Fax: 210 4191561
3. Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας
κα. Θεοπίστη Πέρκα
Καραγεώργη Σερβίας 8, ΤΚ 10184 Αθήνα
Τηλ.: 210 3375771
Φαξ: 210 3375917
Email: grammateia_gspp@minfin.gr
4. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
κ. Γιώργο Χατζημάρκο
Πλατεία Ελευθερίας 1 - Διοικητήριο ΤΚ 85100 Ρόδος
Τηλ: 22413 60502
Φαξ: 22413 60531
5. Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
6. Λιμεναρχείο Μυκόνου
7. Πρόεδρο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου κα. Ελένη Καλπουρτζή
Παραλία Μυκόνου ΤΚ 84600
Τηλ: 22890 28933
Fax: 22890 28934

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.