Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

New York Times: Επιστήμονες προειδοποιούν τον Τραμπ για το κλίμα...


Ντόναλντ Τραμπ
Έξι μήνες συμπληρώνει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορα «μέτωπα» μιας ευρείας γκάμας θεμάτων, που «καίνε» την κυβέρνησή του, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους New York Times, σχέδιο έκθεσης επιστημόνων της κυβέρνησης διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή, που είναι σε εξέλιξη, επηρεάζει δραματικά τις ΗΠΑ και πως οι πολίτες της ζουν ήδη με τις επιπτώσεις της.

Αυτή η έκθεση βρίσκεται σε κάθετη αντίθεση και διαψεύδει ευθέως τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως και του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος αμφιβάλει για την αρνητική συμβολή του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή και για τη ικανότητα πρόβλεψης με βάση επιστημονικά δεδομένα.

«Τα στοιχεία για το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι άφθονα, από την κορυφή της ατμόσφαιρας μέχρι τα βάθη των ωκεανών», αναφέρει το σχέδιο της έκθεσης, ένα αντίγραφο του οποίου είδε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι χιλιάδες μελέτες, που διεξάγονται από δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, έχουν τεκμηριώσει τις κλιματικές αλλαγές σε ξηρά και αέρα. Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί «αποδεικνύοντας ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίω το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ευθύνονται για τις πρόσφατες παρατηρούμενες κλιματικές αλλαγές» έγραψαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως την έκθεση έχουν συντάξει ειδικοί επιστήμονες από 13 ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να την υπογράψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι σταματήσουν άμεσα να συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη, η θερμοκρασία θα αυξανόταν τουλάχιστον 0,30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα σε σύγκριση με σήμερα. Όμως, η προβλεπόμενη πραγματική άνοδος θα είναι τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο, μια μικρή διαφορά στις παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στο κλίμα. Για παράδειγμα, η διαφορά μιας αύξησης 1,5 βαθμούς Κελσίου αντί για 2 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερα θερμικά κύματα, πιο έντονες καταιγίδες και ταχύτερη διάσπαση των κοραλλιογενών υφάλων.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης είναι ότι είναι δυνατό να αποδοθούν κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες στο φαινόμενο κλιματική αλλαγή.
Τέλος, οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι φοβούνται πως η διοίκηση του Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει ή να «καταστείλει» την έκθεση. 

Πηγή: New York Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.