Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

«Κλείδωσε» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ...

διαπραγμάτευση
Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών, με τους αξιωματικούς του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, η έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που συνδέεται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αναμένεται να γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Οι δανειστές φαίνεται πως έμειναν ικανοποιημένοι από τα περίπου 1,6 δισ. ευρώ των οφειλών που εκκαθάρισε η ελληνική κυβέρνηση κατά το διάσημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου κι έτσι έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της υποδόσης. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου ο ESM ενέκρινε την τρίτη δόση, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, και την αποδέσμευση 7,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με σημερινή του ανακοίνωση, ο ESM ανέφερε ότι...
συνέχεια
...η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα εξεταστεί στο διοικητικό του συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί η αξιολόγηση των «θεσμών» σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ESM.

Υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, αμφότερες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως θα αγγίξει το 2,2%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή. Μία ημέρα νωρίτερα, θα έχουν νέα συζήτηση για τα δημοσιονομικά με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Οι συναντήσεις της Τρίτης
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, διαμορφώνεται ως εξής:

09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης
11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου
12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου
14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.