Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ποιός μπορεί να… βάλει χέρι στην ιδεολογία της ΝΔ;

Όταν ο Καραμανλισμός δείχνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα όριά του


Του Γ. Λακόπουλου

Στην πολιτική η ουσία βρίσκεται ανάμεσα στις γραμμές και πίσω τους. Συχνά οι δηλώσεις των πολιτικών χρειάζονται αποκρυπτογράφηση για να αναδειχθεί αυτό που θέλουν να πουν -παρότι συνήθως οι αποδέκτες του το καταλαβαίνουν καλά. Ας δούμε, λοιπόν, μια τέτοια δήλωση:
«Η Ν.Δ. ήταν, είναι και θα είναι κεντροδεξιό κόμμα. Πατριωτικό, φιλολαϊκό και φιλελεύθερο. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό: Ποτέ η ΝΔ δεν περιορίστηκε μόνο στα όρια της Δεξιάς. Βέβαια, πάντα αφομοίωνε μέσα της και σεβόταν τους γνήσιους εκφραστές αυτής της τάσης. Αλλά τον τόνο, στις καλύτερες περιόδους μας ιστορικά και σήμερα, τον δίνουν πρόσωπα και πολιτικές που υπερβαίνουν αυτά τα όρια».
Μετάφραση: Η ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην απόπειρα κάποιων για μεταμόρφωση της ΝΔ σε κάτι άλλο από αυτό που όρισε ο ιδρυτής της δεν είναι ανεκτή. Και αν θέλει ο σημερινός πρόεδρος της να προχωρήσει, θα πρέπει να επιστρέψει στη γραμμή των προκατόχων του. Για την ακρίβεια των δυο Καραμανλήδων, οι οποίοι «ιστορικά» υπερέβησαν τα όρια της παλιάς Δεξιάς και εδραίωσαν ένα μαζικό λαϊκό κόμμα με ιδεολογική ταυτότητα γραμμένη σε μάρμαρο.
Όταν αυτός που το λέει είναι ένας τρίτος Καραμανλής δεν είναι απλή κουβέντα. Ειδικά όταν το λέει τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ασύδοτο τον αντιπρόεδρό του του να βαφτίζει «Δεξιά» την ΝΔ- σαν τον εαυτό του. Να αναιρεί  την κεντροδεξιά  πολιτική ταυτότητα με την οποία ο Κώστας Καραμανλής...
 συνέχεια
...έντυσε τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό της ιδρυτικής πράξης του κόμματος-  τον οποίο επίσης αλλοιώνει η σημερινή ηγεσία με περίεργα ιδεολογήματα. Όπως κάτι περίεργες αναφορές  του τύπου «ο νέος φιλελευθερισμός», «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός» κ.λ.π.
Δεν είναι υπερβολή να συμπεράνει κανείς ότι όσα είπε ο βουλευτής Σερρών είναι η απάντηση του Καραμανλισμού στις ανορθόδοξες μεθοδεύσεις του νεομητσοτακισμού να αλώσει τη ΝΔ αρχίζοντας από την αλλοίωση του ιδεολογικού DNA της. Η τοποθέτηση αυτή είναι εντελώς στοιχισμένη όχι με απλώς με την ουσία του Καραμανλισμού έτσι όπως τη διαμόρφωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και με τους περιορισμούς που επέβαλε ο επόμενος Καραμανλής που έγινε Πρωθυπουργός.
Η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή «η ΝΔ δεν συνεργάζεται με τα άκρα» δεν ήταν μια συγκυριακή άποψη. Έχει διαχρονικό χαρακτήρα τον οποίο άλλωστε διαφυλάσσουν τα παραταξιακά στελέχη που έχουν ιστορικό βάθος και συναίσθηση της ταυτότητάς τους.  Γι’ αυτό  και στις συζητήσεις τους σήμερα υπενθυμίζουν ότι η  φράση αυτή δεν ήταν γενικός  αφορισμός, αλλά διατυπώθηκε για συγκεκριμένο λόγο: με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο ο νεότερος Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γ. Καρατζαφέρη.
Οι ίδιοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι εκείνη την εποχή επίλεκτο στέλεχος του  ΛΑΟΣ ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και «σολίστας» του, όπως τον έλεγε, ο Μάκης Βορίδης. Είναι γνωστό ότι ειδικά ο πρώτος  για να μπει στη ΝΔ – επί Σαμαρά βεβαίως- κατάπιε όσα έλεγε ως τότε για τον Καραμανλή και τον Καραμανλισμό και ζήτησε άφεση αμαρτιών. Αλλά ο επόμενος Καραμανλής σε κάθε ερώτησή του εμπλέκει τον Γεωργιάδη και μιλάει με τρόπο που εμφανώς απευθύνεται στον Μητσοτάκη. Κατά κάποιο τρόπο ορίζει τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί.
Δεν είναι ο μόνος. Οι Καραμανλικοί ως κεντρικός άξονας της ΝΔ και της συντηρητικής παράταξης εν γένει, τηρούν έντιμη στάση έναντι στον Μητσοτάκη- όπως άλλωστε και ο Κ. Καραμανλής έναντι των διαδόχων του. Αλλά αν ακούσει κανείς αυτά που διακονούνται σε όλη την επικράτεια για τις μητσοτάκειες μεθοδεύσεις «ιδιοποίησης» της ΝΔ  αντιλαμβάνεται ότι η σιωπή τους συνιστά ανοχή, όχι συγκατάθεση. Προκύπτει άλλωστε και από κάποιους που δεν έχουν πρόβλημα να πουν μια κουβέντα παραπάνω: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Νίκος Καραχάλιος….
Από αυτή την άποψη μπορεί να πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ελεύθερος να κάνει τους πολιτικούς χειρισμούς του ως πρόεδρος σε ό,τι αφορά τη  διαχείριση των προσώπων και τη χάραξη της τρέχουσας πολιτικής. Αλλά δεν μπορεί να βάλει χέρι στην ιδεολογία των ΝΔ.
Η καραμανλική της ταυτότητα είναι τα «άγια των αγίων» για την παράταξη και δεν επιδέχεται αλλοίωσης και παρερμηνείας, για να διεκπεραιωθούν άλλες επιδιώξεις. Το θεμελιώδες δόγμα των Καραμανλικών που βρίσκεται στον πυρήνα στη παραταξιακής συνείδησης είναι ότι «η ΝΔ υπήρξε πριν τον Μητσοτάκη και θα υπάρχει και μετά από αυτόν».
Ανοιχτό Παράθυρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.