Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Διέφυγε στο Βέλγιο ο πρόεδρος της Καταλονίας

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που ηγήθηκε του κίνηματος ανεξαρτησίας, εγκατέλειψε την Ισπανία και βρίσκεται πλέον στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης.
Λίγες ώρες νωρίτερα η γενική εισαγγελέας της Ισπανίας είχε απαγγείλει κατηγορίες ζητώντας τη δίωξή του για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Με τις ίδιες κατηγορίες διώκονται και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας. Μάλιστα ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησής του, άγνωστο πόσοι, φέρονται να έχουν ταξιδέψει μαζί με τον Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο σε βελγικό έδαφος.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, καθαίρεσε τον Κάρλες Πουτζντεμόν και την τοπική κυβέρνηση και διέλυσε το κοινοβούλιο της περιφέρειας προκηρύσσοντας εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.
Βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος και των μέτρων που εγκρίθηκαν από την Ισπανική Γερουσία η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, με τις περισσότερες αρμοδιότητες του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης να έχουν εκχωρηθεί στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία. 
30 Οκτ. 2017
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.