Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Νίκος Καραχάλιος: Ο άνθρωπος που πάτησε τον κάλο του Μητσοτάκη



Toυ Γ. Λακόπουλου

“Αγαπητέ μου Κυριάκο…”.  
Εντάξει,  η επιστολή δεν ήταν “καθώς πρέπει”, αν μιλάμε για πρωτόκολλο, για  τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Σύμφωνοι, υπήρξε  αύρα ειρωνείας στις διατυπώσεις της.  Αλλά  όσα έγγραψε στον  πρόεδρό της ΝΔ ο Νίκος Καραχάλιος ήταν η αλήθεια. Τι πιο ευπρόσδεκτο για το  κόμμα που υπογράφει διαρκώς “συμφωνίες αλήθειας”; 
Αν   έχουν βάση οι πληροφορίες ότι η αντίδραση του Κυριάκου ήταν “θα με αποκαλείς «κύριε πρόεδρε”,  όσα επισημαίνει ο Καραχάλιος  επιβεβαιώθηκαν αμέσως.  Στη σημερινή ΝΔ  το ζητούμενο είναι ο τύπος, όχι η ουσία.  Σε ένα γράμμα μάλλον χρήσιμο για τον ίδιο πρωτίστως, ο  πρόεδρος της ΝΔ  αντέδρασε σαν να του πάτησαν τον κάλο -αν επιτρέπεται αυτή η έκφραση για πρόεδρο.
Ο Νίκος Καραχάλιος δεν είναι κάποιος μακρινός συγγενής της ΝΔ.  Για πέντε χρόνια  διαμόρφωνε -επιτυχημένα- τη  στρατηγική της. Είναι φίλος του Καραμανλή και του Μεϊμαράκη. Και  είναι  τύπος που κινείται στην πιάτσα, ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Παρακολουθεί το κόμμα με το ενδιαφέρον κάποιου που  έχει διαχειριστεί τις  εσωτερικές ιδιαιτερότητες του χώρου.
Η επιστολή του στον “ αγαπητό του Κυριάκο” θα μπορούσε να είναι  αφορμή για μια παράλληλη σχέση του προέδρου της ΝΔ που θα του επέτρεπε να τεστάρει  την απόδοση της πολυπληθούς επικοινωνιακής ομάδας του. Ο Καραχάλιος του μίλησε όπως όταν συμβούλευε το 2008 τους υπουργούς της ΝΔ να μην τα βάζουν με τους μπλόγκερς. Δηλαδή από τη σκοπιά του μέλλοντος. Έστω με δηκτικό ύφος για  κάποια πρόσωπα.
Ο Μητσοτάκης διάβασε   την επιστολή πολύ επιδερμικά -αν τη διάβασε- και “ενοχλήθηκε” κατά την διατύπωση που συνηθίζει και αντέδρασε επιθετικά.  Φυσικά πέταξε στο καλάθι την επιστολή.  Ο αποστολέας μάλλον μειδίασε: στην Πειραιώς όταν τα νέα δεν είναι καλά αποκεφαλίζουν τον αγγελιαφόρο...

Όσοι ξέρουν τον παλιό  διαμορφωτή στρατηγικής στη ΝΔ λένε ότι είναι επίμονος και  “δεν είναι παιδί που κάθεται στ’ αυγά του”. Ούτε καν 50άρης σήμερα, με πολυκύμαντο βίο, καλό βιογραφικό, ευρεία επαγγελματική ατζέντα από το κράτος ως τον ιδιωτικό τομέα και τη πολιτική, από αριστερή οικογένεια και με ταπεινή καταγωγή, είναι αυτοδημιούργητος και  έχει αυτοπεποίθηση για τη δουλειά του.
Τα  τελευταία οκτώ  χρόνια  ο Νίκος Καραχάλιος  είναι επικεφαλής του  Forum 2020,  που προβάλλει την ανάγκη για “ νέα εθνική συνεννόηση που θα οδηγήσει σε νέα εθνική περηφάνια και σε αποτελεσματικές ενέργειες και υπερκομματικές συνθέσεις” . Μάλλον η  μέρα με τη νύχτα με  την πολιτική Μητσοτάκη.  Ο ίδιος πιστεύει σε ηγεσίες που δείχνουν σε “κατεύθυνση ευρύτερων συνθέσεων” – που είναι “μια από τις  αρχές του καραμανλισμού”.  Καμιά σχέση με τον νεομητσοτακισμό  που διαβρώνει τη σημερινή ΝΔ.
Από την ώρα που καταπιάστηκε με τον Κυριάκο δεν θα τον αφήσει σε χλωρό κλαρί. Και είναι άλλο να σου κάνει κριτική για τα επικοινωνιακά σου κάποιος  άσχετος, άλλο κάποιος  από μέσα που συνδυάζει το κομματικό αισθητήριο με τη επαγγελματική πείρα.  Θα υπάρξει συνέχεια  και δεν θα πλήξουμε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.