Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

" Θα κλείσει σύντομα η 3η αξιολόγηση"...

...υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ...
Την αισιοδοξία του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα εκφράζει ο Κλάους Ρέκγλινγκ. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρει ότι μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις, αυτή τη φορά η προεργασία που έχει γίνει από πλευράς της Ελλάδας είναι πολύ ενθαρρυντική.
"Ο ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα και ύστερα θα δώσουν αναφορά στους ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ στο επόμενο Eurogroup που λάβει τόπο στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου", αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Μάλιστα θεωρεί ότι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ταχύτατα, συμπληρώνοντας ότι  "η επόμενη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σύντομα, ακόμη και στις αρχές τους 2018".
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι χάρις στις μικρότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, η Αθήνα δεν θα χρειαστεί... συνέχεια
...το σύνολο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης. "Μέχρι στιγμής ο ESM έχει εκταμιεύσει περί τα 40 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, όμως το συνολικό ποσό θα είναι αισθητά μικρότερο από τα 86 δισ. ευρώ", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπληρώνει, ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, κάποια από τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από άλλους πιστωτές. Προϋπόθεση για αν συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και η σύμφωνη γνώμη των χωρών της ευρωζώνης.  Όπως αναφέρει, "η αντικατάσταση ακριβότερων δανείων με φθηνότερο δανεισμό από τον ESM θα μπορούσε να βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".  

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.