Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Οι πλημμύρες του Λεκανοπεδίου με τα περισσότερα θύματα

Οι πλέον πολύνεκρες πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο...
  Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αττική από την κακοκαιρία τα τελευταία 120 χρόνια. Η πιο ισχυρή θεομηνία έχει καταγραφεί το 1961 και προκάλεσε τον θάνατο 40 ανθρώπων αλλά και τεράστιες καταστροφές από το Μπουρνάζι και τα Νέα Λιόσια, μέχρι το Κολωνάκι και την Συγγρού.
 
Η πρώτη καταγεγραμμένη θεομηνία με 61 νεκρούς έγινε... συνέχεια
...στις 14 Νοεμβρίου του 1895. Καμίνια, Νέο Φάληρο, Ελαιώνας, Πλατεία Βάθη και Αγιος Παντελεήμονας επλήγησαν περισσότερο και ο Κηφισός υπερχείλισε σε όλο του το μήκος. Στον Πειραιά γκρεμίστηκαν 450 σπίτια και διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα.
   
Τη νύχτα της 5ης προς 6 Νοεμβρίου του 1961 καταγράφεται η πιο ισχυρή θεομηνία στην Αττική. Αφήνει πίσω της 40 νεκρούς, ενώ κατέρρευσαν περισσότερα από 400 σπίτια και περίπου 500 οικογένειες έμειναν άστεγες. Οι περιοχές που δοκιμάστηκαν πιο πολύ ήταν το Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Ιωνία, το Γαλάτσι, το Αιγάλεω, ο Ταύρος. Λέγεται πως έριχνε χαλάζι για 10 ώρες συνεχώς. Στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφτασε τα δύο μέτρα και προκάλεσε την καταστροφή μιας γέφυρας. Στο κέντρο της Αθήνας πολλοί δρόμοι μεταβλήθηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, όπως η Σίνα, η Ομήρου, η Βουκουρεστίου, η Πατησίων, η Αλεξάνδρας και η Συγγρού.
  
Στις 2 Νοεμβρίου του 1977 μια τρομακτικής έντασης βροχή που κράτησε μιάμιση ώρα πλημμύρισε 2.000 σπίτια, παρέσυρε 172 αυτοκίνητα, ενώ το 15% της οδοποιίας στις περιοχές Λιόσια, Δαφνί, Ψυχικό, Γαλάτσι, Πετρούπολη, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κολωνό, Νεάπολη, Κοκκινιά, Καμίνια, Γκάζι, Πέραμα, Κερατσίνι, Αιγάλεω και Μοσχάτο καταστράφηκε. Τραγικός απολογισμός: 37 νεκροί.

 Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (Οκτώβρης 1994) η δυνατή βροχόπτωση έχει συνέπεια την υπερχείλιση του Ποδονίφτη. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ πολλές συνοικίες (κυρίως Νέα Ιωνία, Περισσός, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια) μετατράπηκαν σε λίμνες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.