Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις "ante portas"...

Τι προβλέπει η συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις...
Εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ μέσα στον Μάρτιο του 2018 και διάθεσης του 17% της ΔΕΗ τον Ιούνιο με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των τριών ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2018 προβλέπει η νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, έχει μάλιστα προκρίνει και μοντέλα αποκρατικοποίησης για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, στόχος παραμένει η διάθεση του 35%, προβλέπεται ωστόσο και η δυνατότητα διάθεσης μικρότερου ποσοστού με το ίδιο ισοδύναμο αποτέλεσμα. Η πρόβλεψη, φωτογραφίζει σενάριο πώλησης και ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean (45,47%), έτσι ώστε ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναζητηθεί μέσω διαγωνισμού να αγοράσει συνολικό ποσοστό 51% και το μάνατζμεντ το οποίο σήμερα ασκούν από κοινού Δημόσιο και Paneuropean. Το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση θα διαθέσει μέσω διαγωνισμού ένα κοινό πακέτο μετοχών του Δημοσίου και της Paneuropean κατά τα πρότυπα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ και οι δύο μέτοχοι θα εισπράξουν μεγαλύτερο τίμημα λόγω και της εκχώρησης του μάνατζμεντ. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου προϋποθέτει τη συναίνεση του ομίλου Λάτση, αφού η συμφωνία Paneuropean - ΕΛΠΕ προβλέπει δικαίωμα πρώτης προσφοράς σε περίπτωση που το Δημόσιο πουλήσει το ποσοστό του.
Στρατηγικός επενδυτήςΟ στρατηγικός επενδυτής που θα εισέλθει στα ΕΛΠΕ θα αποκτήσει αυτομάτως συμμετοχή και στη ΔΕΠΑ, όπου ο ενεργειακός όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 35%.

Σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διαγωνισμού, που με βάση τη συμφωνία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα διατεθεί το 65% της ΔΕΠΑ. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή της εταιρείας στις ΕΠΑ στη βάση του σχεδίου απόσυρσης από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας και ενίσχυσης της θέσης της στην ΕΠΑ Αττικής που πρόκριναν οι θεσμοί υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των σχετικών συμφωνιών με τους μετόχους των δύο ΕΠΑ (Shell και ΕΝΙ). Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ είναι αρκετά αποδυναμωμένο σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, αφού η εταιρεία έχει απολέσει ήδη σημαντικά μερίδια στη χονδρική αγορά, ενώ από 1/1/2018 απελευθερώνεται πλήρως και η λιανική.

Η ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να γίνει μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές. Η λύση αυτή προσπερνάει το πρόβλημα της χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018. Το διάστημα κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το νέο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας μετά την απόσχιση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων και των υποστηρικτικών σε αυτές ορυχείων.

Το Δημόσιο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2018, προβλέπει συνολικά έσοδα από τις τρεις παραπάνω ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 500 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε εισπράξεις από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ (μάλλον έχει υποεκτιμηθεί το ποσό), τα 250 εκατ. ευρώ από την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ και 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Στα 188 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται επίσης μέσα στο 2018...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.