Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Κοντονής: Γιατί να υπάρχουν εξαιρέσεις στο πόθεν έσχες των δικαστικών;...

Εάν υπήρχαν εξαιρέσεις για πολιτικά πρόσωπα...
...ο κόσμος θα έλεγε ότι ...«εδώ κάτι συμβαίνει»...
Αποτέλεσμα εικόνας για Κοντονής
Εάν υπήρχαν εξαιρέσεις για πολιτικά πρόσωπα, να έχουμε στις θυρίδες ποσά που δεν εμφανίζουμε, ο κόσμος θα έλεγε ότι...
«εδώ κάτι συμβαίνει», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο. Η υπόθεση της πρωτόγνωρης καθυστέρησης στο βούλευμα για τα «στημένα» δεν είναι απλή, πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τις πολλαπλές αιτήσεις εξαίρεσης και τις εξωφρενικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών αντίθετα με αυτές του Άρειου Πάγου, όπως τόνισε.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία διάθεση για σύγκρουση με κανέναν θεσμό, πόσο μάλλον συνταγματικό, όπως είναι η Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση, αυτοσυγκράτηση όπου υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και πάνω από όλα καλό πνεύμα συνεργασίας και καλή πίστη», είπε ο κ. Κοντονής.

Αυτό ωστόσο που «υπέστην την Κυριακή, ξεπερνά κάθε όριο. Σε μία απολύτως λογική, εμπεριστατωμένη, χαμηλών τόνων τοποθέτηση σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης ότι οι πάντες που κρίνουν και αποφασίζουν στην Ελλάδα (είτε πολιτικό προσωπικό είτε νομοθετική εξουσία είτε δικαστική εξουσία) πρέπει να ελέγχονται σε όλα τα επίπεδα, για να υπάρχει διαφάνεια, ισονομία, αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες, δέχθηκα αυτή την ανοίκεια και εκτός λογικής επίθεση, που ξεπέρασε κάθε μέτρο... Το να μιλάει κανείς για ωμή παρέμβαση, όταν η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι το πόθεν έσχες δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να είναι πλήρες χωρίς εξαιρέσεις, ξεπερνάει τα όρια», όπως τόνισε, αναφέροντας μάλιστα και την εκτίμηση του καθηγητή συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη ότι «παρεμβάσεις γίνονται συνήθως εκτός σκηνής, όχι στο φως της ημέρας».

συνέχεια Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι είναι για τον ίδιο δύσκολο να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα, γιατί ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά σχολιάζοντας το γεγονός ότι πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ στοιχίζονται κόμματα της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ, σημείωσε ότι «είναι το δυστύχημα της πολιτικής ζωής της χώρας. Δυστυχώς, η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Αυτό που κάνει και με αφορμή αυτή την υπόθεση ... να ταυτίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και συντεχνιακούς κύκλους. Πρόκειται περί κατρακύλας».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε ένα κράτος Δικαίου πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ισονομία προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι' αυτό εκπλήσσομαι με τέτοιες αποφάσεις. Δεν λέω ότι το ΣτΕ δεν μπορεί, όταν υπάρχουν νομικές αστοχίες σε ένα νομοθέτημα, να κάνει τις παρατηρήσεις του, ακόμη και να κρίνει περί αντισυνταγματικότητας. Αυτή είναι η δουλειά του. Όταν όμως συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αυτό που θα τρωθεί είναι το κύρος των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Ο πολίτης διερωτάται: γιατί πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για τους δικαστές; Αν υπήρχαν εξαιρέσεις για τα πολιτικά πρόσωπα, να έχουμε στις θυρίδες ποσά που δεν εμφανίζουμε στο «πόθεν έσχες», τι θα έλεγε ο οποιοσδήποτε; Ότι εδώ κάτι συμβαίνει», συνέχισε ο κ. Κοντονής, για να προσθέσει ότι κατά τη γνώμη του «από υπερβάλλοντα ζήλο και μία όχι σωστή λογική διαδρομή έφτασε το ΣτΕ σε μία κρίση ... ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα, το ελπίζω ειλικρινά».

Κλείνουν τα μάτια μπροστά σε πρωτόγνωρα φαινόμενα στα ελληνικά ποινικά χρονικά

Στο θέμα της καθυστέρησης έκδοσης του βουλεύματος για τα «στημένα» στο χώρο του ποδοσφαίρου, στο οποίο επίσης έδωσε χτες έμφαση ο κ. Κοντονής, σημείωσε ότι ο εφέτης κ. Σαλάτας που αντέκρουσε τις αιτιάσεις «κλείνει τα μάτια του μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στα ελληνικά ποινικά χρονικά, που δεν έχει συμβεί ποτέ, για οποιοδήποτε λόγο, να μεσολαβήσουν 13-14 μήνες μεταξύ κατάθεσης της πρότασης του αρμόδιου αντιεισαγγελέα εφετών και έκδοσης του βουλεύματος».

«Εδώ πρέπει να ελεγχθεί η όλη διαδικασία και το γιατί ειδικά σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν πάρα πολλές αιτήσεις εξαίρεσης και αυτή η χρονοτριβή. Εδώ δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια κανένας και να μην οχυρώνεται πίσω από δικονομικές διατάξεις. Αυτό που είπε ο κ. Σαλάτας κατά πρώτον τον εκθέτει, διότι θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ περισσότερο και να διερωτηθεί γιατί συνέβη αυτό το πράγμα», προσέθεσε ο υπουργός.

«Δικαίωμα εξαίρεσης μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά πώς ασκήθηκε αυτό το δικαίωμα, τόσες πολλές φορές, σε μία υπόθεση και μάλιστα -κάτι εξωφρενικό- ενώ ο Άρειος Πάγος αποφάσιζε το Α και ανέπεμπε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσιζε αυτό που ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά συνέπεια, «δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, να επικαλούμαστε νομικές διατάξεις για να κρυβόμαστε. Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, πρέπει να δοθούν απαντήσεις και αυτές πρέπει να τις δώσει η Δικαιοσύνη με τους θεσμούς που έχει και μπορούν να λειτουργήσουν άριστα ... Γι' αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου να διεξαχθεί έρευνα, γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», ξεκαθάρισε.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.