Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Τί ακολουθεί τήν απόφαση τού Τράμπ γιά τήν Ιερουσαλήμ...;

Οι ΗΠΑ σε απομόνωση, ο πλανήτης σε κίνδυνο...
Η πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, να θεωρήσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα το ισραηλινού κράτους, δεν προκαλεί απλώς αναταράξεις στην Μέση Ανατολή ως ένα επίκαιρο επεισόδιο. Έχει ήδη δημιουργήσει ένα ιστορικό δεδομένο που θα παράγει εξελίξεις στη διεθνή κοινότητα για χρόνια.

Οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη έχουν εμπλακεί στις διεθνείς υποθέσεις με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σε μια πολιτική που επηρεάστηκε μεν από τους εκάστοτε Προέδρους αλλά έπαιρνε υπόψιν τις διεθνείς ισορροπίες. Ακόμη και αν έχουν καταγραφεί σοβαρά ή και εγκληματικά λάθη, από τον πόλεμο στο Βιετνάμ μέχρι την εισβολή στο Ιράκ.

Όμως η πρόσφατη κίνηση του Τραμπ είναι μια βασικά προσωπική επιλογή που ανατρέπει πάγιες κατευθύνσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Συγχρόνως, εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και τα πανίσχυρα φιλοισραηλινά λόμπι της Ουάσιγκτον.

Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία, οι ΗΠΑ είναι τόσο διεθνώς απομονωμένες. Δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκονται σε θέση απολογούμενου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν είναι μόνο γεγονός πρωτόγνωρο για τη μεγαλύτερη υπερδύναμη αλλά και επικίνδυνο για τον υπόλοιπο πλανήτη, την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα για την επάρκεια αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.