Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα...

 ...Έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης...


Το τουρκικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης θέτει εκ νέου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Συνθήκη τη Λωζάννης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού πιστεύει ότι χρειάζεται μια επικαιροποίηση...συνέχεια

''Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ομιλία. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα και κάποιες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε", υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής.

Εκείνοι που δεν ξέρουν, με κατηγορούν και κάνουν νέες ερμηνείες, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις, σημείωσε. Οπως είπε, η συζήτηση για τα νησιά και για το Αιγαίο συνεχίζεται. Πρέπει τα πλοία να ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα.

Οπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κρίσεις αν οι υπουργοί συζητούσαν μεταξύ τους με διαφορετικές προτάσεις. Μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες με διάλογο. Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Εχουμε χτίσει σημαντικές γέφυρες επικοινωνίας και Τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ Ελληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Να ανοίξουμε μια νέα σελίδα με τον Τσίπρα
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι το ταξίδι στην Αθήνα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και εκτίμησε ότι θα είναι «συναρπαστικό», ενώ συμπλήρωσε πως δεν μπορούσε στο πλαίσιο του ταξιδιού να μην επισκεφθεί την Θράκη ότι ζουν 150.000 «ομοεθνείς».

Όπως είπε, το μήνυμα που θέλει να στείλει από την Ελλάδα είναι ότι οι κακές σχέσεις των δυο χωρών ανήκουν στο παρελθόν. Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι θεμελιακές αρχές και θα τις κρατήσουμε με κάθε τρόπο.

Με τον κ. Τσίπρα θα συζητάμε πάντα με ειλικρίνεια για να υπερβούμε τις προκλήσεις και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα, τόνισε.

Να εκδοθούν στην Τουρκία οι «8»
Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών που κατηγορούνται για εμπλοκή στο περυσινό πραξικόπημα.

«Μου είχε πει ο Τσίπρας ότι θα εκδίδονταν εντός 15-20 ημερών. Ακόμη είναι στην Ελλάδα», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε πει ότι θα διευθετήσει το θέμα. Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να τους εκδώσει. «Εσείς είχατε την 17 Νοέμβρη, εμείς το PKK και τώρα τους Γκιουλενιστές. Αν το αφήσετε στην κρίση της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα πρέπει πρώτα ως κυβέρνηση να πάρεις τα μέτρα πριν το αναθέσεις στη δικαιοσύνη», είπε.

Είμαστε δυσαρεστημένοι και διαταράσσεται η εμπιστοσύνη μας για το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Ερντογάν, συμπηρώνοντας πάντως ότι πέραν αυτού, οι εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις θα συνεχιστούν με πολύ θετικό τρόπο.

Σε διαφορετική ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, σημείωσε ότι ήθελε να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη ή την Αγκυρα και δεν του πέρασε από το μυαλό να πάει σε άλλη χώρα, όπως η Ελλάδα. «Αν έπρεπε να πεθάνω ήθελα να πεθάνω στην πατρίδα μου», σημείωσε.

Το Αιγαίο
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις νησιών που είναι προβληματικές. Τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Εχουμε θέματα στην οριοθέτηση εναέριου και θαλάσσιου χώρου και στο καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Αυτά, εκτίμησε, μπορούν να ξεπεραστούν.

Ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αν ξεπεράσουμε τις προκλήσεις σε σχέση με τα χωρικά ύδατα μπορούμε να κάνουμε πρόοδο, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Στον εναέριο χώρο, σημείωσε, υπάρχουν δυσκολίες κατά καιρούς. Πρέπει να το ξεπεράσουμε και να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις, είπε ότι οι πιλότοι είναι ενθουσιώδεις και αν κάποιος κάνει παραβίαση σπεύδουν. Οι αξιωματικοί πρέπει να τους λένε να προσέχουν, αλλά όταν γίνεται παραβίαση, η τουρκική αεροπορία επεμβαίνει αμέσως. Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα το ξαναζήσουμε, σημείωσε.

Είναι λάθος να μιλάμε για πόλεμο, δεν είναι ευχάριστο, απάντησε σε ερώτηση αν οι παραβιάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κλιμάκωση. «Ας το διαγράψουμε από την ατζέντα μας γιατί αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι οι λαοί», σημείωσε.

Συνεργάζομαι με όλους
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι «από τον κ. Σημίτη, τον κ. Καραμανλή και τους υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τώρα με τον κ. Τσίπρα, δεν υπήρξε κάποιος πρωθυπουργός που να μην κατάφερα να έρθω σε συμφωνία μαζί του. Και με τον Γ. Παπανδρέου που ήταν λίγο διαφορετικός μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε».

Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Σημίτης τώρα, αν είναι στην πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με τον κ. Καραμανλή αλλά και σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επιδιώξουμε αποτελέσματα, σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος...



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.