Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και πότε αυτές μπαίνουν στο αρχείο

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις και τις αξιώσεις επιστροφής φόρου

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 09:24

ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση
Χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπαίνουν οριστικά στο «χρονοντούλαπο» των Εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων, καθώς, ύστερα και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, «δένονται» τα χέρια των ελεγκτικών αρχών, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν την είσπραξη φόρων και προστίμων. Η ζημία μάλιστα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ υψηλό είναι το κόστος και από τη ματαίωση χιλιάδων φορολογικών ελέγχων που δεν μπορούν πλέον να διενεργηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατέστησε χθες σαφές ότι για τις χρήσεις 2008 έως 2010 δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου σε εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ η έκδοση πράξεων για χρήσεις 2006 και μετά είναι δυνατή μόνο εφόσον προκύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία και για χρήσεις 2001 και μετά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις.
Από την άλλη πλευρά και για τις τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, ανεξάρτητα εάν αφορούν χρήσεις πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του ΚΦΔ, ως προς την προθεσμία υποβολής τους ισχύουν τα πέντε έτη, από τη λήξη του έτους εντός το οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τη με οποιονδήποτε τρόπο αποδοχή της εν λόγω τροποποιητικής δήλωσης αρχίζει και η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής της αξίωσης επιστροφής φόρου, η οποία, για εισοδήματα των χρήσεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, είναι τριετής.
Αυτά γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1207/ 20.12.2017 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω συμπληρωματικές διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση εκκρεμών υποθέσεων.
Η εγκύκλιος...

Γιά νά διαβάσετε τήν εγκύκλιο της ΑΑΔΕ καί ολόκληρο τό άρθρο τής εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" πιέστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.