Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις...

Ακυρώθηκε η άδεια στο γερμανικό πλοίο για έρευνες στο Αιγαίο...

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες τουρκικές προκλήσεις που εκδηλώθηκαν μέσω NAVTEX με την οποία δεσμευόταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ανάκληση της άδειας επιστημονικών ερευνών στο Αιγαίο του γερμανικού σκάφους «Meteor», καθώς διαπιστώθηκε πως οι υπεύθυνοί του απευθύνθηκαν και στην Άγκυρα για να λάβουν άδεια, για μια περιοχή για την οποία αρμόδια είναι αποκλειστικά η Ελλάδα!

Το εν λόγω πλοίο – που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου- την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τη διενέργεια ερευνών στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λήμνο. Το σκάφος έλαβε τη σχετική άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο...

συνέχεια
...οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν μέσω ασυρμάτου στους Γερμανούς προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Όπως όλα δείχνουν, μετά από την εν λόγω όχληση, οι υπεύθυνοι του πλοίου και του πανεπιστημίου έσπευσαν να ζητήσουν άδεια για έρευνες και από την τουρκική πλευρά! Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η NAVTEX που εξέδωσαν οι παράκτιοι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας με την οποία δεσμευόταν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές στο τρίγωνο Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να κάνει έρευνες το γερμανικό πλοίο «Meteor»!

Η εν λόγω διπλή πρόκληση προκάλεσε κινητοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.