Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Συνάντηση πρωθυπουργών στά βουνά τής Ελβετίας...

Τσίπρας- Ζάεφ σήμερα στο χιονισμένο Νταβός...
Θα λιώσουν οι... πάγοι για την ονομασία των Σκοπίων;...
Στη σκιά του ογκώδους συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και των εσωτερικών αντιδράσεων που φουντώνουν απέναντι σε μια διαφαινόμενη προοπτική λύσης συναντώνται σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η Αθήνα περιμένει να δει απτές αποδείξεις για την διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό που διακηρύττει η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Ειδικότερα, σε αυτήν την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ στο ελβετικό θέρετρο, η Αθήνα περιμένει μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των...

 συνέχεια
...Σκοπιανών, η οποία θα δώσει την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να στηρίξουν το επιχείρημα, πως η πολιτική συγκυρία και στις δύο χώρες αποτελεί μια ευκαιρία να λυθεί το θέμα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να είναι η υλοποίηση μιας εκ των υποσχέσεων των Σκοπιανών, είτε για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων (που σήμερα ονομάζεται μέγας Αλέξανδρος), είτε την απομάκρυνση του αγάλματος του Αλεξάνδρου από το κέντρο της πόλης.

Οι δύο Πρωθυπουργοί αναμένεται στη συνάντησή τους να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση της ως τώρα εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, και να διερευνήσουν την δυνατότητα συμφωνίας σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, στη βάση των προτάσεων που κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές στον κ. Ζάεφ, πως η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τη θέση σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και να ζητήσει την απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Το ζήτημα του αλυτρωτισμού (ειδικότερα δε το θέμα της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, στο οποίο επιμένει η Αθήνα) αναμένεται να είναι πάντως το πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ για τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα, λόγω των πολιτικών συσχετισμών στην γειτονική χώρα, να προχωρήσει σε αλλαγή του συντάγματος. Ένα ζήτημα που αναμένεται να διερευνήσουν οι δύο πλευρές στο Νταβός θα είναι κατά πόσον αυτό το πολιτικό εμπόδιο μπορεί να παρακαμφθεί με νομικό τρόπο, π.χ. μέσα από μια διμερή συμφωνία.

Η συνάντηση πάντως, σε αυτό το ακόμα πολύ πρώιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης, δείχνει πως και από τις δύο πλευρές υπάρχει αποφασιστικότητα σε επίπεδο κορυφής (δηλαδή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών) να επιτευχθεί μια λύση. Στην πραγματικότητα, οι δύο Πρωθυπουργοί, όπως έχουν ήδη κάνει οι υπουργοί, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξάγεται πλέον σε ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει αποφασίσει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα για τη διαπραγμάτευση από τον πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι (που είχε διοριστεί σε αυτή τη θέση από το προηγούμενο καθεστώς) και γι’ αυτό το λόγο δεν θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις των κ.κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι. Η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και των ειδικών τους συμβούλων στο θέμα αυτό, της Σοφίας Γραμματά, επικεφαλής της Διεύθυνσης Α3 για τις Βαλκανικές Υποθέσεις, και της Αλεξάντρας Μιόφσκα, που είναι το νούμερο 2 του γραφείου του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νικολα Ντιμιτρόφ.

Οι πρώτες συναντήσεις Τσίπρα στο Νταβός
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: 
(Όλες οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Ελβετίας, -1 ώρα από την ώρα Ελλάδας)

12:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

15:00: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Zoran Zaev

Πέμπτη 25/01/2018
08:30: Διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich.

9:45: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama

11:30: Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Andrej Plenkovic

12:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Johannes Hahn

14:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici

16:00: Διμερής συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Christine Lagarde

Περπάτησε 2 χλμ στα χιόνια ο Τσίπρας
Το χιόνι που τη Δευτέρα απέτρεψε ηγέτες ακόμα και από το να προσεγγίσουν το Νταβός ακόμα και με ελικόπτερα, δεν στάθηκε εμπόδιο για την ελληνική αποστολή... να συνεχίσει ακάθεκτη τον προορισμό της.

«Θύμα» του μεγάλου μποτιλιαρίσματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Νταβός και εντός τειχών της πόλης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων αυτές τις μέρες που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, κατά την προσέλευσή του στην ελβετική πόλη νωρίς το απόγευμα, η κυβερνητική αποστολή «έπεσε» πάνω σε μια ακίνητη «ουρά» μερικών χιλιομέτρων που σχημάτιζαν τα οχήματα που προσέρχονταν στο Νταβός, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποφύγει καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματός του, να συνεχίσει πεζή μαζί με την αποστολή, την πορεία περίπου 2 χιλιομέτρων που απέμενε μέχρι τον προορισμό τους.

Με μικρή καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές. Πρόκειται για τον Ελληνο-αυστραλό-αμερικανό επενδυτή 'Αντριου Λιβέρης και τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής εταιρείας Delhaize, Dick Boer.

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Φόρουμ, συνεχίζοντας το πρόγραμμά του και πάλι με τα πόδια...

real.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.