Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

«Σιγά την… έξοδο»!..

H πιο… βαθυστόχαστη ερμηνεία, πάντως, της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «τα κάνουν όλα για την εξουσία και την καρέκλα». Προφανώς, η αντιπολίτευση διεκδικεί την εξουσία, όχι για την… «εξουσία και την καρέκλα», αλλά από …χόμπι!
Η αντιπολίτευση από το 2015 προέβλεπε την αποτυχία της κυβέρνησης. Ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές και, επίσης, ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη αξιοπιστία. Ετσι, από την αρχή της κυβερνητικής τετραετίας, η ΝΔ ζητούσε και προεξοφλούσε εκλογές ανά εξάμηνο, προβλέποντας καταστροφικά αδιέξοδα. Ευτυχώς, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε.

Σήμερα έχει δρομολογηθεί η πορεία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο. Η χώρα έχει εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Δυστυχώς, όμως, αυτή η θετική εξέλιξη έχει δημιουργήσει αμηχανία και εκνευρισμό στην αντιπολίτευση. Ετσι, ενώ την προηγούμενη περίοδο υποστήριζε ότι είναι αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη, τώρα αλλάζει «τροπάριο». Προσπαθεί να απαξιώσει τη σημασία της. Σιγά την… έξοδο! «Τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το τριετές μνημόνιο 2015-2018, ό,τι κι αν κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση, διότι τότε τελειώνει». Δηλαδή, με τον «αυτόματο πιλότο»… Πώς, όμως, θα γινόταν αυτό, αν, λ.χ., δεν ψηφιζόταν το «πολυνομοσχέδιο»; Το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, καταψήφισαν εκ του ασφαλούς…

Στη συνέχεια… ανακαλύφθηκε ότι...συνέχεια
...και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κάποια μορφή εποπτείας θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό είναι προφανές, όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο χρέος και κάνεις και μια συμφωνία ελάφρυνσής του. Η διαφορά είναι ότι η εποπτεία αυτή δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της μνημονιακής περιόδου, ενώ θα υπάρχει, ταυτόχρονα, ευρύτατο πλαίσιο άσκησης αυτόνομης οικονομικής πολιτικής, με τους κανόνες του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Εκτός εάν υπονοούν ότι εάν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπαιρναν… «λευκή κάρτα εξόδου» να κάνουν ό,τι θέλουν!
Το πιο «πρωτότυπο», πάντως, είναι η προσπάθεια εξήγησης εκ των υστέρων της επιτυχούς προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν εντελώς: «Τα έδωσε όλα στους δανειστές»! Και τα λένε αυτά οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης και υποδείκνυαν το «κλείσιμο πάση θυσία». Τώρα αποδίδουν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στην… υποχωρητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει, βέβαια, και συμπληρωματική εκδοχή. Οι δανειστές έχουν βαρεθεί πια με την Ελλάδα και λειτουργούν «χαριστικά», λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος! Πώς, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά, και την ίδια ώρα, κατά τα λεγόμενά τους, οι δανειστές θα μας επιβάλουν νέους σκληρούς όρους, τέταρτο και πέμπτο στην ουσία μνημόνιο, με αυξημένη εποπτεία, είναι απορίας άξιον…

Και το «κερασάκι» στην «τούρτα της σύγχυσης»; Ολοφύρεται η ΝΔ, γιατί ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του απομακρύνονται «από τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς» και χάνουν το «ηθικό πλεονέκτημα». Τέτοια αριστερή «καψούρα» ποιος θα την περίμενε από τον… Μητσοτάκη, τον Αδωνι και τον Βορίδη!

H πιο… βαθυστόχαστη ερμηνεία, πάντως, της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «τα κάνουν όλα για την εξουσία και την καρέκλα». Προφανώς, η αντιπολίτευση διεκδικεί την εξουσία, όχι για την… «εξουσία και την καρέκλα», αλλά από… χόμπι!

Το πιο «κουφό», όμως, αφορά στο Σκοπιανό: «Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να λύσει το Μακεδονικό, αλλά να συμπαρασύρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε έναν κύκλο φθοράς»! Προφανώς, την έβαλαν να το κάνει αυτό η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για να διαλύσουν τη ΝΔ!

Καταγράφουμε αντιφάσεις, συγχύσεις και… σαχλαμάρες από την πλευρά της δημοκρατικής και ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, για να επισημάνουμε ένα σημαντικό πρόβλημα: την υπονόμευση ενός ορθολογικού πολιτικού περιβάλλοντος, που έχει ανάγκη η χώρα. Σπέρνουν ένα διχαστικό κλίμα πόλωσης και έντασης, που δεν δικαιολογείται με ευρωπαϊκά κριτήρια.

Ετσι, οδηγούμεθα στην ύστατη κριτική: «Αλλα λέγατε ως αντιπολίτευση κι άλλα κάνετε ως κυβέρνηση». Τι υπονοούν, δηλαδή; Eπρεπε ο Τσίπρας να αγνοήσει την ανυπαρξία εναλλακτικών επιλογών, με βάση τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, και να επιλέξει το Grexit;..

Παναγιώτης Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.